Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 2.000 κρατούμενοι δραπέτευσαν την Κυριακή (26/11), στις επιθέσεις που έγιναν σε ένα στρατόπεδο, μια φυλακής και άλλων κτιρίων στη Σιέρα Λεόνε, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

Ads

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στη χώρα της Δυτικής Αφρικής επικράτησε πανικός τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν αντήχησαν πυρά σε όλη την πρωτεύουσα Φριτάουν. Η κυβέρνηση κατηγορεί για την επίθεση «λιποτάκτες στρατιώτες» τους οποίους απώθησε.

Ο πρόεδρος Τζούλιους Μάαντα Μπίο στο διάγγελμά του είπε ότι οι περισσότεροι από τους δράστες συνελήφθησαν και είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπολοίπων.

Ο συνταγματάρχης Ίσα Μπανγκούρα, εκπρόσωπος του στρατού, είπε στο Reuters ότι οι νεκροί είναι 20, εκ των οποίων 13 στρατιώτες, τρεις από τους επιτιθέμενους, ένας αστυνομικός, ένας πολίτης και κάποιος που εργαζόταν σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας. Επιπλέον, οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις έχουν συλληφθεί.

Ads

Περίπου 1.890 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή Παντέμπα Ρόουντ μετά την εισβολή των ενόπλων στο κτιριακό συγκρότημα. Μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει στα κελιά τους μόνο οι 23.

Ο συνταγματάρχης Σεκ Σουλεϊμάν Μασάκουι, που ασκεί χρέη γενικού διευθυντή της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας της Σιέρα Λεόνε, είπε ότι η επίθεση κράτησε δύο ώρες. Οι δράστες έριξαν την κεντρική πύλη με ένα όχημα, αφού προηγουμένως απέτυχαν να διασπάσουν την άμυνα της φυλακής με πυροβολισμούς και με μια ρουκέτα.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που μπήκε στη φυλακή είδε ορθάνοιχτες ή βγαλμένες τελείως τις πόρτες των κελιών και στοίβες από σκουπίδια, καθώς συνεχιζόταν ο καθαρισμός του κτιρίου.

Η αστυνομία προέτρεψε τους δραπέτες να επιστρέψουν στη φυλακή, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των κρατουμένων ή των δραστών της επίθεσης.

Η Σιέρα Λεόνε, που ακόμη προσπαθεί να ανακάμψει από τον εμφύλιο πόλεμο (1991-2002) στον οποίο σκοτώθηκαν 50.000 άνθρωποι, διανύει μια περίοδο έντασης μετά την επανεκλογή του Μπίο τον Ιούνιο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.