Τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων 40 ετών βιώνουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, με το δριμύ ψύχος να έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δεκάδες τροχαία, ενώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άτομα.

Ads

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο «κυκλώνας – βόμβα» εκτείνεται από το Τέξας έως το Κεμπέκ.

Στη Μοντάνα η θερμοκρασία έπεσε στους -46 βαθμούς, ενώ καραμπόλα 50 οχημάτων με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε σε αυτοκινητόδρομο του Οχάιο.

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν 1,5 εκατομμύριο αμερικανικά νοικοκυριά και χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Ads

Χθες, Παρασκευή, το πρωί, έκτακτες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για να δείξουν προσοχή είχαν εκδοθεί για
περισσότερους από 240 εκατομμύρια ανθρώπους, το 70% των Αμερικανών.

Το φαινόμενο προκάλεσε χάος στις μετακινήσεις τη στιγμή που εκατομμύρια Αμερικανοί γεμίζουν τους αυτοκινητοδρόμους και τα αεροδρόμια για τις γιορτές του τέλους της χρονιάς.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επιβλήθηκε απαγόρευση των μετακινήσεων στην κομητεία Ίρι.

«Μένουμε σπίτι μας (…) Δεν μπορώ να δω στην άλλη πλευρά του δρόμου» εξαιτίας της χιονόπτωσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζένιφερ Ορλάντο στην πόλη Χάμπουργκ της εν λόγω κομητείας.

Εξαιτίας ενός ατυχήματος με όχημα που έπεσε σε στύλο ηλεκτροδότησης, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό για περίπου τέσσερις ώρες, αφηγήθηκε.

Στο Ελ Πάσο του Τέξας, καταφύγια άνοιξαν ώστε οι μετανάστες από το Μεξικό να μπορέσουν να προστατευθούν καθώς οι θερμοκρασίες είχαν πέσει κάτω από το μηδέν.

Όμως πολλοί ήταν υπερβολικά δύσπιστοι για να δεχθουν αυτή την προσφορά και μερικοί απ’ αυτούς «κοιμούνται τυλιγμένοι απλώς σε κουβέρτες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 56χρονη εθελόντρια Ρόζα Φάλκον.

Χιονοπτώσεις, ισχυρές ριπές παγωμένων ανέμων και χάος στις μετακινήσεις σε Τορόντο και Κεμπέκ.

Καθηλωμένες οι πτήσεις και στο Βανκούβερ.

Οι αρχές ζητούν τον περιορισμό των μετακινήσεων έως ότου περάσει η  «ιστορικών διαστάσεων» καταιγίδα.