Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα «τη μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους» και από τη χώρα του «να πάρει τη θέση που της αξίζει στον κόσμο» σε μια ομιλία στο κλείσιμο της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Ads

Ο Σι Τζινπίνγκ που επανεξελέγη το Σάββατο ομόφωνα πρόεδρος της Κίνας για δεύτερη πενταετή θητεία παρουσίασε ενώπιον των 3.000 βουλευτών το όραμά του για «τη νέα εποχή» του σοσιαλισμού.

Εδώ και σχεδόν δύο αιώνες «ο κινεζικός λαός έχει υπάρξει αδάμαστος και επίμονος με το θάρρος να δίνει ως το τέλος αιματηρές μάχες εναντίον των εχθρών του», τόνισε ο Σι. «Έχουμε την ικανότητα να λάβουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο», υπογράμμισε.

Ο 64χρονος Κινέζος πρόεδρος εκμεταλλεύθηκε την ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που διήρκησε δύο εβδομάδες, για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία, κυρίως με την τροποποίηση στο Σύνταγμα που του επιτρέπει να διεκδικήσει όσες φορές επιθυμεί την προεδρία, ανοίγοντάς του τον δρόμο να κυβερνά επ’ αόριστον.

Ads

Επίσης διόρισε τον στενότερο συνεργάτη του στη θέση του αντιπροέδρου και ένθερμους υποστηρικτές του σε θέσεις κλειδιά.

«Η ιστορία έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει ότι μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα», επεσήμανε ο Σι, την ώρα που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ετοιμάζεται να γιορτάσει του χρόνου τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

«Θαύματα ξεπηδούν στην κινεζική χώρα και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο σκληρά εργαζόμενος κινεζικός λαός θα είναι πιο σίγουρος για τον εαυτό του και θα έχει περισσότερη αυτοεκτίμηση».

Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε κατά των αυτονομιστικών κινημάτων και δήλωσε ότι η χώρα του, που βρίσκεται σε διαμάχη με τους γείτονές της για κάποιες περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, θα προστατεύσει την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Ούτε ένα εκατοστό της γης μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να παραχωρηθεί», υπογράμμισε ο Σι. Αναφορικά με την Ταϊβάν ο Κινέζος πρόεδρος εξήγησε ότι οι προσπάθειες να αποχωριστεί από το κινεζικό κράτος θα αποτύχουν.

Απευθυνόμενος στις άλλες χώρες ο Σι διαβεβαίωσε ότι η αλματώδης ανάπτυξη της χώρας του έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μεταρρυθμίσεων «δεν αποτελεί απειλή» για κανέναν. «Η Κίνα δεν θα θυσιάσει ποτέ τα συμφέροντα των άλλων χωρών για να διασφαλίσει την ανάπτυξή της», επεσήμανε τέλος ο ΣΙ. «Μόνο όσοι συνηθίζουν να απειλούν τους άλλους, τους θεωρούν απειλή», κατέληξε.