Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκαν εκ νέου για την επέκταση των διμερών σχέσεων ΚίναςΡωσίας, θέτοντας διακριτές αποστάσεις από τη Δύση, κατά τη δεύτερη ημέρα επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα.

Ads

Ενόσω ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο σήμερα Τρίτη (21/3) ως κίνηση στήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής, ο ηγέτης της Κίνας ζητήσει εκ νέου την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να καλύψει την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση της Κίνας, σηματοδοτώντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να αγοράζει τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Στις κοινές τους δηλώσεις, Σι και Πούτιν να σταματήσουν οι ενέργειες που «αυξάνουν τις εντάσεις» και παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα τάχθηκαν κατά οποιασδήποτε χώρας ή ομάδας χωρών «που βλάπτει τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας άλλων χωρών για την επιδίωξη στρατιωτικών, πολιτικών ή άλλων πλεονεκτημάτων». Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών» πρέπει να γίνουν σεβαστές όταν πρόκειται για τον τρόπο τερματισμού του πολέμου και ότι πρέπει να αποτραπούν προσπάθειες που «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Και οι δύο πλευρές αντιτάχθηκαν επίσης σε τυχόν μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου Κίνα και Ρωσία είναι μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο. 

«Στεκόμαστε σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας» τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος κατά τις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ads

«Επισκόπησα τα αποτελέσματα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας τα τελευταία 10 χρόνια με τον πρόεδρο Πούτιν. Συμφωνήσαμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών μας υπερβαίνουν κατά πολύ τους εαυτούς μας. Είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια τάξη και το μέλλον και το πεπρωμένο όλης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Σι. «Από πέρυσι, η σινο-ρωσική συνολική συνεργασία έχει επιτύχει σπουδαία αποτελέσματα. Συνεχίζει να δείχνει ότι αυτή η συνεργασία έχει μια σταθερή βάση, είναι πολύ συμπληρωματική και πολύ σκληρή», συνέχισε ο Κινέζος ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 116% σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Πρόσθεσε ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.  

«Όταν συζητήσαμε τα διεθνή προβλήματα, δηλώσαμε ότι οι απόψεις της Ρωσίας και της Κίνας συγκλίνουν και είναι πολύ κοντά σε ορισμένα από αυτά» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η ένταση σε ορισμένες περιοχές του κόσμου αυξάνεται, το δυναμικό συγκρούσεων και κρίσεων αυξάνεται, η πρακτική της χρήσης παράνομων πολιτικά αιτιολογημένων κυρώσεων και άλλων περιορισμών επεκτείνεται. Η Κίνα και η Ρωσία είναι εναντίον οποιουδήποτε κράτους που παραβιάζει τα συμφέροντα άλλων χωρών χάριν στρατιωτικού, πολιτικού ή οικονομικού οφέλους», τόνισε στις δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος.