Το σφοδρότερο βομβαρδισμό των τελευταίων πέντε ημερών δέχεται σήμερα η συριακή πόλη Χομς και ιδιαίτερα η συνοικία Μπάμπα Αμρ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με το γαλλικό και γερμανικό πρακτορείο.  Την ίδια ώρα, το συριακό καθεστώς απορρίπτει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για τη συγκρότηση κοινής ειρηνευτικής δύναμης με τον ΟΗΕ, πρόταση η οποία διχάζει και την ΕΕ.

Ads

 

«Ο βομβαρδισμός της Μπάμπα Αμρ, ο οποίος άρχισε τα ξημερώματα, είναι ο πιο ισχυρός των τελευταίων πέντε ημερών. Περίπου δυο ρουκέτες πέφτουν κάθε λεπτό» δήλωσε ο Ράμπι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι διένειμε βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα σε χιλιάδες άτομα στη Χομς, όπου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 4 Φεβρουαρίου στη διάρκεια των ανελέητων βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Συνολικά στη Συρία, εδώ και 11 μήνες, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τη ζωή τους έχουν χάσει πάνω από 6.000 άνθρωποι.
 
Την ίδια στιγμή, το Παρίσι δηλώνει ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια «στρατιωτικού χαρακτήρα», η Μόσχα αξιώνει κατάπαυση του πυρός και η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει ότι απουσία κατάπαυσης του πυρός μια τέτοια πρωτοβουλία είναι περίπλοκη.
 
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έστειλαν σαφές μήνυμα ότι το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου για την ανάπτυξη κοινής με τον ΟΗΕ ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης.
 
«Η πρόταση για την ειρηνευτική δύναμη θα χρειαστεί συμφωνία και συναίνεση» δήλωσε χθες η Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου στην ‘Άγκυρα, υπογραμμίζοντας, ότι η Συρία έχει ήδη απορρίψει αυτήν την επιλογή.
 
Τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Κάμερον

 
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συζήτησαν την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Συρίας, δήλωσε, εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυο άνδρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργά το βράδυ Δευτέρας, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη μη ψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικαστικής για τη Συρία απόφασης, εξαιτίας του βέτο της Κίνας και της Ρωσίας.
 
«Συμφώνησαν στην ανάγκη για διεθνή ενότητα κατά των επιθέσεων του καθεστώτος εναντίον των Σύρων πολιτών, για περαιτέρω δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και για ευρύ και ισχυρό συνασπισμό των Φίλων της Συρίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.