Στη Λιβύη δεκάδες αντικαθεστωτικοί υποχώρησαν από την πόλη Μπρέγκα μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό της από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Φωνάζοντας «Αλάχ ακμπάρ» (ο θεός είναι μεγάλος) οι αντικαθεστωτικοί, νεαροί στην πλειοψηφία τους που είχαν παραταχθεί στην είσοδο της πόλης, υποχωρούσαν με οχήματα με τα οποία μετέφεραν αντιαεροπορικές συστοιχίες με κατεύθυνση την πόλη Ατζνταμπίγια.

Ads


Η γραμμή του μετώπου μετακινείται προς τα ανατολικά
καθώς οι πόλεις που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, που πλέον βρίσκονται 240 χιλιόμετρα μακριά από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

Πάντως σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη, μετά τις προσπάθειες των κυβερνητικών στρατευμάτων να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και στα ανατολικά της Λιβύης, όπως στη Ρας Λανούφ και στην Αλ Μπουράικα.

Επιπλέον, όλες οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα διακόπηκαν στη Βεγγάζη. Οι υπηρεσίες των εταιρειών Libyana και Al Madar δεν λειτουργούν πλέον, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η διακοπή αυτή.

Ads

Οι δυνάμεις του Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν την προέλασή τους κατά μήκους της παραλιακής ζώνης, απωθώντας τους αντικαθεστωτικούς με συνεχείς βομβαρδισμούς από αέρος και με όλμους και πυραύλους. Ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Μιλάντ Χουσέιν, είπε ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βαδίζουν προς τα ανατολικά «για να εκκαθαρίσουν τις υπόλοιπες περιοχές. Οι τρομοκρατικές ομάδες αποσύρονται με τις αεροπορικές επιδρομές. Απελευθερώσαμε τη Ζαουίγια, την Αλ Ουκάιλα, το Ρας Λανούφ, την Μπρέγκα και ο στρατός βαδίζει για να εκκαθαρίσει τις υπόλοιπες περιοχές», δήλωσε ο Χουσέιν και πρόσθεσε: «απόψε ή αύριο θα έχετε νέα».

Στο μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη καθώς κυβερνητικές δυνάμεις με την υποστήριξη αεροσκαφών, ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης συνέχιζαν τις επιχειρήσεις για να αποσπάσουν από τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς τα εναπομείναντα προπύργιά τους. Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στη Βεγγάζη, την έδρα της λιβυκής αντιπολίτευσης υπέρ αυτού του αιτήματος. Από την πλευρά της, η Λιβύη απέρριψε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη εκτροπή» από τη χάρτα του οργανισμού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου χαιρέτησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, θα τονίζοντας πως η Γαλλία θα ενισχύσει «τις προσπάθειές της υπέρ της προστασίας του λιβυκού λαού». Ο Ζιπέ υπογράμμισε ακόμη ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G8. Και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, εκφράζοντας ωστόσο και ορισμένες αμφιβολίες του Βερολίνου για το θέμα αυτό. Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου «είναι μια σαφής ένδειξη, όμως εκκρεμούν ακόμη πολλά ερωτήματα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος ενός εμφυλίου πολέμου στη Βόρεια Αφρική», χαρακτηρίζοντας εκ νέου τη ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού «στρατιωτική ενέργεια».

Μεταξύ άλλων, ο Βεστερβέλε διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η ζώνη αυτή χωρίς να πληγεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία της Λιβύης, όπως επιθυμεί ο Αραβικός Σύνδεσμος. Επιπλέον, «η ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού δεν μπορεί να επιβληθεί παρά με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή των κρατών της περιοχής», τόνισε, προειδοποιώντας ότι «οι γκρίζες πολιτικές και νομικές ζώνες δεν είναι αποδεκτές».

Ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα κάλεσε σήμερα τους εξεγερμένους της Λιβύης να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, σε βίντεο που κυκλοφόρησε σε ισλαμιστικές ιστοσελίδες. Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση της Αλ Κάιντα από την έναρξη της εξέγερσης, στις 15 Φεβρουαρίου, την οποία ο Καντάφι έχει κατ’ επανάληψη αποδώσει στην οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Ο Άμπου Γιαχία αλ-Λίμπι, που θεωρείται από τους κυριότερους θεωρητικούς της Αλ Κάιντα, κάλεσε τους Λίβυους να συνεχίσουν την εξέγερση «χωρίς δισταγμό και χωρίς φόβο προκειμένου να ρίξουν τον Καντάφι στην άβυσσο και τον πόνο». Τους προειδοποίησε μάλιστα ότι αν χάσουν τη μάχη το «τίμημα» που θα πληρώσουν θα είναι «νέες, σκληρότερες δεκαετίες, πιο καταπιεστικές και πιο άδικες» από αυτές που έχουν ήδη ζήσει.