Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην πόλη Αμπιτζάν στην Ακτή του Ελεφαντοστού μεταξύ των υποστηριχτών του εκλεγμένου και αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ προέδρου Αλασάν Ουατάρα και δυνάμεων προσκείμενων στον έκπτωτο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο. Οι δυνάμεις του Ουαταρά, ξεκίνησαν τα χαράματα της Παρασκευής την επίθεση κατά της κατοικίας του Λοράν Γκμπαγκμπό στο Αμπιτζάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ουαταρά.

Ads

Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών κοντά στην κατοικία του Γκμπάγκμπο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποστηριχτές του Ουατάρα κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. «Το σπίτι του δέχεται επίθεση. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχει αντίσταση από δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, αλλά πάντως η επίθεση συνεχίζεται», δήλωσε ο Πατρίκ Ατσί, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση που έχει διορίσει ο νικητής των προεδρικών εκλογών Ουαταρά, στο πρακτορείο Reuters.

Tην Πέμπτη είχε δοθεί τελεσίγραφο από τον πρωθυπουργό που έχει διοριστεί από τον Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, που έλεγε στον κ. Γκμπαγκμπό πως είχε διορία «έως τις 19:00 (GMT) να παραιτηθεί”, αλλιώς “θα πάμε να τον αναζητήσουμε εκεί πού είναι». Όπως μεταδίδει το BBC οι προσκείμενες στον Ουτάρα δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 80% της επικράτειας στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή του Ελεφαντοστού (Onuci) πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ. Ο διοικητής του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, επικεφαλής εκατό περίπου στρατιωτών, παρέδωσε ειρηνικά τον έλεγχο του αεροδρομίου στις δυνάμεις της Onuci.

Ads

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πατρίκ Ατσί, μέχρι στιγμής ο Γκμπάγκμπο, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ εβδομάδες, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τα περισσότερα μέλη των ένοπλων που υποστηρίζουν τον Γκμπάγκμπο, τον έχουν εγκαταλείψει. Ήδη ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο Φιλίπ Μανγκού μαζί με τη σύζυγό του και τα 5 παιδιά του κατέφυγε στην οικία του Νοτιοαφρικανού πρέσβη.

Επίσης χθες αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εμφανιζόμενα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ουατάρα, δήλωσαν ότι στηρίζουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην περιοχή ανέφερε ότι τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εγκαταλείψει τον Γκάμπο και πως πλέον μόνο η προεδρική φρουρά και προσωπικό των ειδικών δυνάμεων συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Ουατάρα,έπειτα και από τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι έχουν κλείσει τα σύνορα της Ακτής του Ελεφαντοστού μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης, ενώ επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη Αμπιτζάν από τις 21:00 GMT έως και τις 6:00 GMT την Κυριακή.

Σε μήνυμά του ο Ουατάρα δήλωσε ότι οι στρατιώτες του ως στόχο έχουν την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το σεβασμό της λαϊκής εντολής.

Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου για τον Γκάμπο να εγκαταλείψει την εξουσία. Η κυβέρνηση του Αλασάν Ουατάρα έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι θα σεβαστούν τον έκπτωτο πρόεδρο εάν παραδοθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του στο Διεθνές Δικαστήριο.

Νωρίτερα τόσο η Γαλλία που έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 ανδρών στην Ακτή Ελεφαντοστού για την προστασία των Γάλλων πολιτών, όσο και ο Λευκός Οίκος είχαν αποστείλει τελεσίγραφο στον απερχόμενο πρόεδρο Γκμπαμπό να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να τερματίσει την εκστρατεία βίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών της χώρας του. Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κάλεσε σε άμεση παραίτηση τον Γκμπάγκμπο.

Νεκρή Σουηδή υπάλληλος του ΟΗΕ

Μια Σουηδή υπάλληλος του ΟΗΕ σκοτώθηκε χθες το βράδυ στο Αμπιτζάν, πιθανότατα από αδέσποτη σφαίρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας. “Συνέβη χθες το βράδυ. Δέχθηκε μια σφαίρα, πιθανότατα αδέσποτη. Εργαζόταν για τον ΟΗΕ στο Αμπιτζάν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών Άντερς Γέρλε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η γυναίκα ήταν περίπου 30 ετών και βρισκόταν στο σπίτι της όταν δέχθηκε τη σφαίρα. Στο θάνατό της αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ στη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο για τη σουηδική συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.