Σφοδρές είναι οι μάχες που διεξάγονται μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων στην κρίσιμης σημασίας πόλη Σεβεροντόνετσκ, για  τον έλεγχο της περιοχής του ανατολικού Ντονμπάς που περιλαμβάνει τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Υπό τον έλεγχό μας σχεδόν όλο το Λουγκάνσκ

«Στην πόλη, οι σφοδρές οδομαχίες συνεχίζονται», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ της Δευτέρας 6 Ιουνίου. Προσέθεσε μάλιστα ότι οι Ρώσοι «είναι περισσότεροι από εμάς, είναι πιο ισχυροί», αλλά οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν «κάθε ευκαιρία» να αντεπιτεθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, η Ρωσία ενισχύει την περιοχή με στρατεύματα και εξοπλισμό ώστε να καταλάβει τη μεγαλύτερη εναπομείνασα πόλη που ελέγχεται από την Ουκρανία στο Λουχάνσκ.

Ads

image

Ο δε Κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού οι Ουκρανοί απώθησαν τους Ρώσους το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria-Novosti, οι πολιτοφυλακές της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ έχουν εμπλακεί σε μάχες στην βιομηχανική ζώνη του Σεβεροντονιέτσκ, όπου, ο τακτικός ουκρανικός στρατός, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ενισχυθεί με μονάδες του ουκρανικού νεοναζιστικού τάγματος «Δεξιός Τομέας».

Οι ανταποκριτές του πρακτορείου μεταδίδουν, ότι παρά τα πυρά και τους ελεύθερους σκοπευτές, σχεδόν ο μισός πληθυσμός παραμένει στην πόλη.

Σημειώνουν ότι η πόλη έχει ουσιαστικά καταστραφεί ολοσχερώς, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ουκρανικό στρατό, τον οποίο κατηγορούν επίσης ότι κατά την υποχώρησή του καταστρέφει γέφυρες και ναρκοθετεί δρόμους.

Το επίκεντρο των μαχών στην βιομηχανική ζώνη είναι το χημικό εργοστάσιο «Αζότ», το οποίο παρασκεύαζε λιπάσματα και χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης. Γύρω του υπάρχουν πολλά ακόμη εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτοφυλάκων στο Ria-Novosti, στην βιομηχανική ζώνη έχει συγκεντρωθεί πολλές ουκρανικές δυνάμεις, καθώς και ένοπλοι του «Δεξιού Τομέα».

Σημειώνεται πως, αν και ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 20 κοινότητες, ωστόσο το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες. Την ίδια στιγμή η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους στη σύγκρουση ενώ δηλώνει πως στόχος της είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Παράλληλα, 85 χιλιόμετρα δυτικά του Σεβεροντόνετσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Σλόβιανσκ, όπως μετέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. «Η γραμμή του μετώπου βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό», δήλωσε ο περιφερειάρχης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κυριλένκο, στην ουκρανική τηλεόραση.

image

«Ο εχθρός βομβαρδίζει επίσης κοντά στο Λίμαν με στόχο να καταστρέψει τις αμυντικές μας θέσεις και να προχωρήσει στο Σλόβιανσκ και στο Κραματόρσκ. Έχει βομβαρδιστεί επίσης και το Svyatohirsk» δήλωσε ο Κυριλένκο.

Προσέθεσε ακόμα, ότι γίνονται προσπάθειες για την απομάκρυνση των ανθρώπων από πολλές πόλεις, ορισμένες από τις οποίες δέχθηκαν επιθέσεις μέρα και νύχτα, συμπεριλαμβανομένου του Σλόβιανσκ που έχει περίπου 24.000 κατοίκους ακόμα εκεί. «Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τώρα, αν και είναι αργά, ότι είναι ώρα για να φύγουνε», είπε ο Κυριλένκο.

image