Διώξεις για συνωμοσία σε βάρος των ΗΠΑ, για ξέπλυμα χρημάτων και παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες, ασκήθηκαν σε βάρος τριών πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογικό εκστρατεία του αμερικανού προέδρου. Στην ουσία πρόκειται για κατηγορίες που σχετίζονται με τις υπόγειες σχέσεις με το Κρεμλίνο. Πρόκειται για τις πρώτες απαγγελίες κατηγοριών στο πλαίσιο της έρευνας για ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. «Δεν υπάρχει καμιά συνωμοσία», σχολίασε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ads

Ειδικότερα, το πρώτο πρόσωπο που διώκεται, βάσει των κατηγορίων που απαγγέλθηκαν από το Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων, είναι ο Πολ Μάναφορντ, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. «Η δίωξη περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σημειώνεται πως στο κατηγορητήριο, 31 σελίδων, δεν υπάρχει κάποια αναφορά, ούτε υπονοείται κάποια συνέργεια της ομάδας του αμερικανού προέδρου με τις ρωσικές αρχές ώστε να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο δεν αποκλείεται νέα στοιχεία να προκύψουν μέσα από την εξέταση του Μάναφορντ, αλλά και του συνεργάτη του Ρίτσαρντ (Ρικ) Γκέιτς, οποίος είναι και το δεύτερο πρόσωπο που διώκεται από τις αμερικανικές αρχές. Και οι δύο κατηγορούνται επίσης ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές. Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από λογαριασμούς οφσόρ που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Το τρίτο πρόσωπο που διώκεται είναι ο ελληνοαμερικάνος Τζορτζ Παπαδόπουλος, δικηγόρος και σύμβουλος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ ο Παπαδόπουλος με την ψευδή κατάθεσή του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016». Σημειώνεται πως στο κατηγορητήριο του Παπαδόπουλου υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο email προς μια ξένη επαφή που αφορά την διενέργεια μιας συνάντησης κατά πάσα πιθανότητα με τον Πολ Μάναφορτ (ο Παπαδόπουλος αναφέρεται στον εθνικό διευθυντή του). Ο Παπαδόπουλος γράφει ότι η συνάντηση με μέλη του γραφείου του Προέδρου Πούτιν «εγκρίθηκε από τη δική μας πλευρά». 

Ads

Τραμπ: Καμία συνωμοσία

«Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ!», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο μεγιστάνας. «Λυπάμαι, αυτά συνέβησαν πριν από χρόνια, προτού ο Πολ Μάναφορτ συμμετάσχει στην εκστρατεία Τραμπ» έγραψε επίσης. «Γιατί η διεφθαρμένη Χίλαρι και οι Δημοκρατικοί δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο;» συμπλήρωσε.