Έντονες αντιδράσεις και οργή έχει προκαλέσει η νέα μαζική σφαγή Παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα.

Ads

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στην οδό Αλ Ρασίντ, κοντά στον «κυκλικό κόμβο της Ναμπλούς», στη δυτική Γάζα, τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, όπου οι Παλαιστίνιοι έτρωγαν ζωοτροφή ή σκότωναν γαϊδουράκια και άλογα για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και με τις υπηρεσίες υγείας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες που στάθμευαν σε μικρή απόσταση άνοιξαν πυρ στο πλήθος που κατευθυνόταν προς τα περίπου 30 φορτηγά, με αποτέλεσμα πάνω από 100 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 700 να τραυματιστούν, την ώρα που οι νεκροί συνολικά ξεπέρασαν τους 30 χιλιάδες.

Το Ισραήλ αναφέρθηκε σε «περιορισμένα» πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και υποστήριξε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Ads

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το νέο μακελειό, κάνοντας λόγο για «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

«Μου προκαλούν φρίκη οι ειδήσεις για το ακόμη ένα μακελειό με θύματα άμαχους στη Γάζα που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μέσω X (του πρώην Twitter).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε εσπευσμένα χθες Πέμπτη, μετά τους θανάτους 110 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να πει «αρκετά», υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό.

«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους», δήλωσε ο Ριάντ Μανσούρ στον Τύπο, μερικά εικοσιτετράωρα αφού οι ΗΠΑ εμπόδισαν την περασμένη εβδομάδα, για τρίτη φορά, απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συναντήθηκα το πρωί με την (πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ) Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ», είπε, εξηγώντας πως την «παρακάλεσε» να επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα «καταδικάζει αυτή τη σφαγή».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πει ‘αρκετά’», συνέχισε. «Αν έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων σφαγών (…) αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός».

https://www.youtube.com/watch?v=8RMnmt2QO6M

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε την «αλήθεια» και «δικαιοσύνη», μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Χαμάς πως πάνω από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν σε μας από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X (του πρώην Twitter).

«Εκφράζω την πιο σθεναρή καταδίκη μου για αυτά τα τα πυρά και απαιτώ την αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «απαράδεκτα» τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, όταν διανομή τροφίμων μετατράπηκε σε εφιάλτη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται στη Γάζα, με δεκάδες παλαιστίνιους άμαχους νεκρούς καθώς περίμεναν τρόφιμα, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέρχεται ανεμπόδιστα», πρόσθεσε. «Η τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι υποχρεωτική», θύμισε.