Τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν στο Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Οι δράστες και τα αίτια της φονικής επέλασης δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για διαφορές σχετικά με την ιδιοκτησία κτημάτων και ζωοκλοπές ανάμεσα σε δύο φυλές στο χωριό Μουταρούλε.

Ads

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους, με μαχαίρια και όπλα. Ορισμένοι κάηκαν ζωντανοί καθώς οι δράστες πυρπόλησαν τα σπίτια, ενώ άλλες σοροί κείτονταν μέσα στην εκκλησία του χωριού.

Το Μουταρούλε βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νότια της πόλης Μπουκάβου, κοντά στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό με το Μπουρούντι. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγές από την περιοχή, τα θύματα ανήκουν στη φυλή Μπαφουλίρου.

Αν και η ταυτότητα των δραστών δεν έχει γίνει γνωστή, επισημαίνεται πως τα μέλη της Μπαφουλίρου βρίσκονται σε διένεξη εδώ και δώδεκα χρόνια με τα μέλη της Μπαρούντι, για τη γη, τα βοσκοτόπια και άλλα θέματα. Οι Μπαφουλίρου υποστηρίζουν πως οι Μπαρούντι, δεν είναι «αληθινοί Κονγκολέζοι» επειδή κατάγονται από το Μπουρουντί, και τους κατηγορούν πως κλέβουν τις εκτάσεις τους. Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ads

Σημειώνεται πως το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, και ιδίως οι επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου, σπαράσσεται από συγκρούσεις εδώ και είκοσι χρόνια. Η αδυναμία του κεντρικού κράτους να επιβάλει το νόμο εκεί έχει επιτρέψει σε δεκάδες ένοπλες οργανώσεις να λυμαίνονται αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή, το υπέδαφος της οποίας είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ενώ ευνοεί τη διαιώνιση των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, που συνεχίζονται επί γενεές.