Ο Ράτκο Μλάντιτς, ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, συνελήφθη στη Σερβία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς. Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας δήλωσε ανώνυμα ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν συλλάβει έναν άνδρα που πιθανολογείται ότι είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντις και στον οποίο γινόταν εξετάσεις DNA.
Ads
«Έχει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά με τον Μλάντις. Πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή ανάλυση DNA» είχε δηλώσει ο Σέρβος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο άνδρας συνελήφθη στη Σερβία μετά από ανώνυμη πληροφορία.
Με τη σύλληψη του Μλάντιτς το σερβικό κράτος απαλλάσσεται από ένα σημαντικό οικονομικό βάρος, καθώς διέθετε 10-12 εκ. ευρώ για τις έρευνες με στόχο τον εντοπισμό του. Ταυτόχρονα, η Σερβία θα μπορέσει να επιταχύνει το ρυθμό προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), κάτι που θα επιφέρει πρόσθετο οικονομικό όφελος, αναφέρεται σε σχόλιο του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού του Βελιγραδίου B92.
Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1192-1995), έχει τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του Βελιγραδίου προς την ΕΕ.
Η είδηση φτάνει ανήμερα της επίσκεψης στο Βελιγράδι της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Άστον. Η βαρόνη Άστον πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και υπουργούς της κυβέρνησης.
Στο επίκεντρο των επαφών της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο Βελιγράδι θα βρεθούν η προσέγγιση Σερβίας-ΕΕ, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η περιφερειακή συνεργασία.
Η κ. Άστον κάλεσε την Πέμπτη το Βελιγράδι να μην χάσει χρόνο και να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση του Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. «Η κ. Άστον αναμένει πως ο Μλάντιτς θα μεταφερθεί στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μάικλ Μαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κ. Άστον χαιρετίζει τη σύλληψη του Μλάντιτς ως ένα σημαντικό βήμα για την ίδια τη Σερβία, αλλά και τη διεθνή δικαιοσύνη.
Ο καταζητούμενος Ράτκο Μλάντιτς
Ο πρώην βοσνιοσέρβος διοικητής Ράτκο Μλάντιτς είναι από τους πλέον καταζητούμενους που αναζητά το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αρχικά, κατηγορίες διατυπώθηκαν εις βάρος του μαζί με τον πρώην βοσνιοσέρβο πρόεδρο Ράντοβαν Κάρατζιτς τον Ιούλιο του 1995. Το διεθνές ποινικό δικαστήριο επιβεβαίωσε δεύτερη κατηγορία το Νοέμβριο του ιδίου έτους. Το Νοέμβριο 2002, το δικαστήριο εξέδωσε τροποποιημένες κατηγορίες, που καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 12 Μαϊου 1992 και 22 Δεκεμβρίου 1996.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μλάντιτς κατηγορείται βάσει της ατομικής και υπηρεσιακής του εγκληματικής ευθύνης, με 13 κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και παραβιάσεις των νόμων και ηθών του πολέμου για τις πράξεις δίωξης, δολοφονίας, εξορίας καθώς και για απάνθρωπες πράξεις, τρομοκράτηση και κράτηση ομήρων, στις οποίες φέρεται να συμμετείχε. Αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες γενοκτονίας το μακελειό — αλλά χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτό — 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών κατά τη διάρκεια της σερβικής επίθεσης κατά του κηρυχθέντος από τα ΗΕ ασφαλούς καταφυγίου της Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο 1995.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μλάντιτς “διέπραξε ή άλλως βοήθησε και υποβοήθησε το σχεδιασμό, προετοιμασία ή εκτέλεση της εσκεμμένης μερικής καταστροφής του βοσνιομουσουλμανικής εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας από το Κλιουκ, Κότορ Βάρος, Πρίγεντορ, Σάνσκι Μοστ και Σρεμπρένιτσα”.
Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι από τον Μάιο 1992, δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Μλάντιτς έριχναν κατά και βομβάρδισαν την πόλη του Σεράγεβο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες και συνεπώς τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Στην 44μηνη πολιορκία της πρωτεύουσας της Β-Ε φέρεται να σκοτώθηκαν περί τις 10.500 άνθρωποι, μεταξύ τους 1.800 παιδιά, και τραυματίστηκαν 50.000 άνθρωποι.
Ο πρώην βοσνιοσέρβος διοικητής κατά το κατηγορητήριο, ενεργώντας μόνος ή σε συνεργασία με άλλους, συμμετείχε σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση στη Β-Ε επιδιώκοντας την “εξόντωση ή μόνιμη απομάκρυνση, με βία ή άλλα μέσα, των βοσνιομουσουλμάνων, βοσνιοκροατών ή άλλων μη σερβικών πληθυσμών από μεγάλες περιοχές της χώρας”.
Ικανοποίηση για τη σύλληψη Μλάντιτς
Με τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς η Σερβία «εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερζ Μπράμερτζ.
Το ΝΑΤΟ χαιρέτισε τη σύλληψη του Μλάντιτς, η οποία προσφέρει, σύμφωνα με τον Μπράμερτζ, τη δυνατότητα «απόδοσης δικαιοσύνης», έπειτα από 16 χρόνια μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.
«Χαιρετίζω την είδηση για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και το γεγονός ότι η έκδοσή του (στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) στη Χάγη βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γίρζι Μπούζεκ χαιρέτισε τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύει τις προσπάθειες της Σερβίας και τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)».
Η σύλληψη του Μλάντιτς είναι καλή είδηση για τη Σερβία, τη σταθερότητα στην περιοχή και δίνει νέα δυναμική στη διαδικασία προσέγγισης Σερβίας-ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο Γκόραν Χάτζιτς παραμένει ελεύθερος και ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη σύλληψή του.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση, με τον Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτή σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας να επισημαίνει πως οι ΗΠΑ αναμένουν τη γρήγορη παράδοση του Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι σήμερα είναι «μια ιστορική ημέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τη σύλληψη ως σημαντικό βήμα τόσο για την ίδια τη Σερβία, όσο και για την Ευρώπη. Ο Μπαρόζο δήλωσε σήμερα πως, είχε επαναλάβει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στην προοπτική μίας πιθανής ένταξης της Σερβίας στους κόλπους των 27, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ η σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων θα συμβάλλει στη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η σύλληψη του Μλάντιτς αποτέλεσε μία «ανακούφιση» για τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, όπου περίπου 8.000 μουσουλμάνοι είχαν κρεουργηθεί τον Ιούλιο του 1995, τόνισε η Χάιρε Τσάτιτς, πρόεδρος της οργάνωσης «Γυναίκες της Σρεμπρένιτσα».
Από την πλευρά του, το μέλος στην τριμερή βοσνιακή προεδρία εκ μέρους της Κροατίας Ζέλικο Κόμσιτς ενώ χαιρετά αφ’ ενός τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, αφ’ ετέρου ψέγει τις αρχές του Βελιγραδίου διότι, κατ’ αυτόν, γνώριζαν πού ακριβώς βρισκόταν το κρησφύγετό του, όπως ακριβώς γνώριζαν που κρυβόταν και ο (σερβοβόσνιος πολιτικός ηγέτης) Ράντοβαν Κάραζιτς.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε δήλωσε πως η σύλληψη Μλάντιτς δεν συνεπάγεται αυτόματη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. «Θα πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο των δεδομένων που διέπουν κάθε μία ένταξη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, δε σημαίνει όμως πως αυτομάτως η σύλληψη τούτη σημαίνει εισδοχή. Δεν είναι έτσι που λειτουργούμε», τόνισε ο Ρούτε. Η Ολλανδία ήταν μία από τις χώρες που είχαν προβάλλει εντονότερα την απαίτηση να πιέσει η ΕΕ ώστε να συλληφθεί πρώτα ο Μλάντιτς ως απαράβατη προϋπόθεση για να ενταχθεί η Σερβία στους 27.
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την εξέλιξη αυτή και συγχαίρει την κυβέρνηση της Σερβίας για την αποφασιστικότητα και την επιμονή της» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι «δεν αμφέβαλε ποτέ για την αποφασιστικότητα» του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >