Η ίδρυση του «Φόρουμ για την προστασία των ανδρών», την οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη (13/7) η σοσιαλίστρια πολιτικός, που συμμετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία, Ana Grozdanović, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Σερβία, καθώς καταγράφηκε ήδη η 22η υπόθεση γυναικοκτονίας φέτος στη χώρα.

Ads

Η Grozdanović ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Instagram ότι θα «ασχοληθεί με την προστασία των ανδρών» και θα ιδρύσει ένα φόρουμ για τον σκοπό αυτό. Εξήγησε την απόφασή της αυτή με την άποψη ότι «κανείς δεν ρωτάει τι περνάει ένας άνδρας δίπλα σε μια γυναίκα, αλλά όλοι παρακολουθούν τι κάνει στο τέλος».

«Σκέφτηκα για πολύ καιρό αν θα βοηθήσω το Φόρουμ των γυναικών ή οποιαδήποτε ομάδα γυναικών και πήρα σίγουρα μια απόφαση που είμαι πεπεισμένη ότι είναι η πιο σωστή», έγραψε και πρόσθεσε:

«Γυναίκες, νομίζω ότι έχετε προχωρήσει πολύ στο να αφαιρέσετε τον ανδρικό ρόλο σε αυτόν τον κόσμο από τους άνδρες και γι’ αυτό δίνω στήριξη στους άνδρες σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ τις γυναίκες λιγότερο έξυπνες», δήλωσε η Grozdanović στη σελίδα της στο Instagram.

Ads

Μείζον κοινωνικό πρόβλημα η έμφυλη βία

Η Biljana Maletin, ακτιβίστρια της Πλατφόρμας Γυναικών για την Ανάπτυξη της Σερβίας, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα EURACTIV ότι η δήλωση αυτή, εκτός από αβάσιμη, φαίνεται ακόμη και κυνική.

«Από την αρχή του έτους, περισσότερες από 20 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους συντρόφους τους. Είχαμε μαζικές δολοφονίες, η βία είναι πανταχού παρούσα και οι δράστες είναι κυρίως άνδρες. Σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, αυτή διαπράττεται εναντίον γυναικών και παιδιών».

«Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ξεκάθαρα ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα», δήλωσε η Maletin, προσθέτοντας ότι ζούμε σε μια κουλτούρα βίας.

Η ίδια πιστεύει ότι η πολιτική ζωή επηρεάζει καθοριστικά άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής και αν τέτοια μηνύματα προέρχονται από ένα κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, δεν θα υπάρξει μείωση της βίας. «Η μείωση της βίας είναι τελικά το αίτημα όλων των διαμαρτυριών των πολιτών που λαμβάνουν χώρα σήμερα στη Σερβία, επειδή βλέπουν πλέον ξεκάθαρα τόσο την αιτία όσο και τις συνέπειες», δήλωσε η Maletin στην ιστοσελίδα EURACTIV.

Θεωρεί ότι τέτοιες δηλώσεις αποτελούν μέρος της παρωδίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Ελλείψει πραγματικής κατανόησης του προβλήματος και εφαρμογής συστημικών λύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν απαραίτητα την αλλαγή της εικόνας των μέσων ενημέρωσης, την ακύρωση προγραμμάτων που παράγουν βία και μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο, καταφεύγουν σε εφάπαξ βοήθειες και μέτρα που εξυπηρετούν την προπαγάνδα, χωρίς την πραγματική πρόθεση να αλλάξουν κάτι», πιστεύει.

Όσον αφορά την πρόθεση υπεράσπισης των ανδρών, η Maletin δήλωσε ότι δεν είναι καλό οι κοινωνικές συζητήσεις για το θέμα καταστολής της βίας κατά των γυναικών να διεξάγονται με γνόμωνα το ποιος είναι πιο δύσκολος, οι άνδρες ή οι γυναίκες, ή ποιος είναι πιο ευάλωτος.

«Αντί του αφηγήματος του «πολέμου των φύλων», πρέπει να οικοδομήσουμε έναν πραγματικό δημόσιο διάλογο ισότητας, στον οποίο γυναίκες και άνδρες μαζί θα πρέπει να αλλάξουν αυτή την κοινωνία. Οι άνδρες είναι απαραίτητοι, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες και κινήματα για τη μείωση της βίας, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η Maletin.

Η Vesna Tomić, κοινωνική ψυχολόγος, σχολίασε επίσης στην EURACTIV την ιδέα της δημιουργίας ενός φόρουμ για την προστασία των ανδρών. «Η υπόθεσή μου για τη βάση της οργάνωσης κάτι τέτοιου είναι η υιοθέτηση μοντέλων από ξένες χώρες, δεν ξέρω ποια, αλλά μπορώ μόνο να μαντέψω», δήλωσε η ίδια.

«Μεθοδολογία – copy-paste. Ό,τι βλέπεις σε άλλες χώρες, μεταφέρεται εδώ χωρίς καμία σκέψη και ανάλυση της εμπλοκής αυτού του μοντέλου σε αυτό το σύστημα αξιών μιας χώρας που υποφέρει. Στη Σερβία, έχεις πολλά άλυτα και δύσκολα προβλήματα προτεραιότητας, όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση με το σύστημα υγείας, και αυτό το μοντέλο προστασίας των ανδρών στις συζυγικές και συντροφικές σχέσεις υιοθετείται. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω το νόημα όλων αυτών», δήλωσε η Tomić.

*Πηγή: Euractiv