Λιτανεία με τίτλο «Λιτανεία για τη σωτηρία της Σερβίας διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ακύρωσης του Europride από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η μυρωδιά του θυμιάματος και οι ήχοι των εκκλησιαστικών ύμνων σηματοδότησαν την έναρξη της συγκέντρωσης μπροστά από τον καθεδρικό ναό, στην πρωτεύουσα της Σερβίας.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, κρατούσαν εικόνες και σταυρούς και ορισμένοι ακόμη και φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη υπαίθρια συγκέντρωση ομάδων και οργανώσεων που αντιτίθενται στη διεξαγωγή του Europride στο Βελιγράδι.
Orthodox rally against EuroPride 2022 in #Belgrade, #Serbia
For Serbs, the definition of a „pride parade” means preserving family, religion, identity, moral and traditional values. ☦️ pic.twitter.com/VneRbjX5pe
— Богиња пролећа (@boginjaproleca) August 28, 2022
Πριν δύο εβδομάδες, στις 14 Αυγούστου, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, με την υποστήριξη από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αίτημα απαγόρευσης
Σύμφωνα με τη σερβική ιστοσελίδα Danas, κατά τη διάρκεια της λιτανείας οι πολίτες υπέγραψαν αίτημα για την απαγόρευση της «Παρέλασης Υπερηφάνειας» μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σάββα.
#NeverForget klero-nationalist are always together even if they fight against each other. Some think it’s paradox to have #PutinWarCriminal and Nazi Friend von IIWW, #Četnik Draža in the same crowd. But that is exactly what it is klero-national-fascisam. #Serbia #EuroPride2022 pic.twitter.com/V7JOnfgAQo
— chaspa (@chaspachaspo) August 29, 2022
Από τη μεριά του, ο επίσκοπος Νικάνωρ είπε ότι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ιστορίας, των εκκλησιών και των παραδόσεων της Σερβίας και χαιρέτισε την απόφαση των κρατικών αρχών να μην διοργανώσουν το Europride.
«Θέλουμε να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν», εκτίμησε ο επίσκοπος Νικάνωρ και πρόσθεσε ότι κάθε γονιός έχει το μόνο δικαίωμα να αποκαλεί τον γιο του, γιο και την κόρη του, κόρη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε παιδί, είτε άρρεν είτε θήλυ, έχει δικαίωμα να αποκαλεί τη μητέρα του, μητέρα και τον πατέρα του, πατέρα.
Επιπλέον, ο επίσκοπος Νικάνωρ ισχυρίστηκε ότι οι συμμετέχοντες στη λιτανεία ήρθαν για να προστατέψουν την οικογένεια, τα παιδιά και τη Σερβία, αν και μπορεί να μην ταιριάζει σε ορισμένους ή σε κάποιους που πιστεύουν διαφορετικά.
#Serbia Protesters march in Belgrade against planned gay Pride event https://t.co/sRzznUmBqO 28/08/2022 pic.twitter.com/KgFsGEf6aw
— NiCoLeEliSei (@NiCoLeEliSei1) August 29, 2022
Η λιτανεία ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα από το Πατριαρχείο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Βελιγράδι, προς την εκκλησία του Αγίου Σάββα.
Σταμάτησε αρχικά κοντά στη γέφυρα Μπράνκο, όπου οι συγκεντρωμένοι έψαλαν το «Πάτερ ημών» και οι ψάλτες αρκετά εκκλησιαστικά άσματα.
Μπροστά από τη στήλη βρίσκονταν ποδηλάτες και οι συμμετέχοντες στην πομπή έφεραν εκκλησιαστικά σύμβολα και σημαίες της Σερβίας.
#Serbia is looking like little ruSSia on crack. Apart from ruSSia, SSerbia is certainly the most conservative country in Europe, even before Hungary. https://t.co/hhCQgQ6o75
— Nicolas B. d’Ursins ️#FBPE (@BovayNicolas) August 29, 2022
Κατέβασαν τις αλβανικές σημαίες
Ορισμένοι πολίτες κατέβασαν από τους φανοστάτες τις αλβανικές σημαίες που ήταν κρεμασμένες δίπλα από τις σερβικές και τις πάτησαν, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία τους χειροκροτούσαν και τους επευφημούσαν, φωνάζοντας «το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας».
Στη γωνία των οδών Kralja Milan και Knez Miloš, οι πολίτες δεν επέτρεψαν να περάσει αυτοκίνητο της αστυνομίας ενώ νεαρός κατέβασε την αλβανική σημαία από τον φανοστάτη.
Τη λειτουργία διοργάνωσε ο σύλλογος «Ενωμένοι για την Παράδοση και την Οικογένεια».
#Serbia is the cancer of Europe. https://t.co/i7zmVJcMZ4
— Kosovo is Dardania (@Dardha93) August 28, 2022
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >