Σερβία και Κόσοβο διεξάγουν συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να τερματιστεί μια μακρά σειρά πολιτικών κρίσεων και να οδηγηθούν οι δύο χώρες σε καλύτερες σχέσεις και τελικά σε αμοιβαία αναγνώριση.

Ads

Οι εντάσεις υποβόσκουν μεταξύ της Σερβίας και της πρώην επικράτειάς της από τότε που το Κόσοβο αποσχίστηκε μονομερώς το 2008- μια κίνηση που αναγνωρίστηκε από πολλές δυτικές χώρες, αλλά στην οποία αντιτάχθηκε η Σερβία, με την υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας.

Πρόσφατα, οι εντάσεις αυτές αναζωπυρώθηκαν για φαινομενικά ασήμαντα ζητήματα όπως οι μορφές πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων ή η σύλληψη ενός Σέρβου αστυνομικού, προκαλώντας νέα ανησυχία στους δυτικούς ηγέτες ότι μια νέα βαλκανική σύγκρουση θα μπορούσε να ξεσπάσει την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο του.

Σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να θέσουν σε εφαρμογή τις ευρωπαϊκές προτάσεις.

Ads

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πριν από τις συνομιλίες ότι «πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης». Είπε ότι οι προτάσεις «δεν είναι το τέλος του δρόμου» όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, αλλά ότι, δεδομένων των πρόσφατων εντάσεων, το σχέδιο της ΕΕ είναι το «μέγιστο εφικτό σε αυτό το σημείο».

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, λόγω του εξαιρετικά ευαίσθητου χαρακτήρα των συναντήσεων. Προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ Βούτσιτς και Κούρτι χαρακτηρίστηκαν από διαφωνίες και αμοιβαίες αλληλοκατηγορίες, αλλά αυτή τη φορά και οι δύο ηγέτες έχουν ήδη εγκρίνει τις προτάσεις «επί της αρχής», είπε.

Ο Βούτσιτς δήλωσε χθες Κυριακή (26/2), πριν από τις συναντήσεις υπό την εποπτεία του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ότι είναι «έτοιμος να εργαστεί για την ιδέα και την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου με σαφώς καθορισμένους περιορισμούς».

Δεν διευκρίνισε τους «περιορισμούς», αλλά έχει επανειλημμένα πει ότι περιλαμβάνουν την άρνηση να αναγνωριστεί το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς και να συμφωνήσει να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

Η ΕΕ έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου από το 2011, αλλά λίγες από τις 33 συμφωνίες που έχουν υπογραφεί έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πιέζουν για ταχύτερη πρόοδο από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, εκατοντάδες Σέρβοι εθνικιστές συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι για να απαιτήσουν από τον Βούτσιτς να απορρίψει το σχέδιο της ΕΕ και να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.