Η χρονική στιγμή για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου είναι κατάλληλη όσο ποτέ άλλοτε, εκτιμά ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και τάσσεται υπέρ του συμβιβασμού που θα συμπεριλαμβάνει ακόμη και την ανταλλαγή εδαφών.

Ads

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Pink, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η εκφραζόμενη από επίσημα χείλη επιδίωξη των Αλβανών για προσάρτηση της κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κόσοβο δημιουργεί τη δυνατότητα για να επιτευχθεί συμβιβασμός και τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να κατέβει στο διάλογο με δική της πρόταση. «Προσωπικά δεν βλέπω καλύτερη λύση από την διαίρεση του Κοσόβου (σ.σ. ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται στη Σερβία και για την ανταλλαγή εδαφών). Μια λύση που θα εξασφαλίζει την ένωση με τη Σερβία όχι μόνο του βορείου Κοσόβου αλλά, εάν καταστεί δυνατό, και άλλων περιοχών όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Ντάτσιτς.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσόβου. «Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ. «Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση» ανέφερε ο Ι. Ντάτσιτς επισημαίνοντας ότι η στροφή που έγινε από τις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Σερβία.

Ads

Αντίθετα, «κάθε ιδέα για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία, που θα οδηγούσε στην διαίρεση του Κοσόβου, θα σήμαινε πόλεμο», διεμήνυσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ράμους Χαραντινάι, απαντώντας στη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελαουί, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην διαδικασία οριστικής επίλυσης του ζητήματος.

Ο Ράμους Χαραντινάι επισήμανε ότι είναι επικίνδυνο να γίνεται λόγος για μια τέτοια λύση. «Όποιος αναφέρεται στην διαίρεση, το μοίρασμα εδαφών, κάνει λάθος, και θα προκαλέσει τραγωδία στα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.