Η ανακοίνωση από τις αρχές πως ο συγκυβερνήτης έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος της Germanwings πυροδότησε πλήθος σεναρίων για τα κίνητρά του. Μέχρι αυτήν την ώρα το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης έχει αποκλειστεί από τους ερευνητές και στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Ads

Οι ερευνητές αναζητούν πλέον τους λόγους για τους οποίους ο Αντρέας Λούμπιτζ προχώρησε στην απονενοημένη ενέργεια προκαλώντας το θάνατό του και ακόμη 149 ανθρώπων.

Το σενάριο της κατάθλιψης

Η εταιρεία επίσημα έχει ανακοινώσει πως ο Λούμπιτζ είχε περάσει από όλες τις ψυχολογικές εξετάσεις και κρίθηκε απόλυτα ικανός για να πετάξει. Ωστόσο σε δημοσιεύματα διεθνών μέσων γίνεται αναφορά για το ενδεχόμενο της κατάθλιψης. Ειδικότερα το Spiegel, επικαλούμενο μαρτυρίες από συμφοιτητές του, αναφέρει πως το 2009 είχε διακόψει την εκπαίδευσή του για έξι μήνες λόγω «συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης» (Burn Out) ή «κατάθλιψης».

Ads

«Δεν μας είχε ενημερώσει για το λόγο που διέκοψε την εκπαίδευσή του», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Lufthansa, της μητρικής της Germanwings. Ωστόσο, όπως επισήμανε, στη συνέχεια επέστρεψε και πέρασε με επιτυχία όλα τα τεστ, μεταξύ αυτών και τις ψυχολογικές και ιατρικές εξετάσεις. «Δεν έδειξε κανένα σημάδι διπολικής διαταραχής, κατάχρησης ουσιών, διαταραχής προσωπικότητας ή κάποιας άλλης ψυχολογικής διαταραχής. Ήταν 100% ικανός να πετάξεις, χωρίς κανέναν περιορισμό. Οι επιδόσεις του ήταν πολύ υψηλές και δεν υπήρχε κάτι που προκαλούσε ανησυχία», συμπλήρωσε.