Ένοχος κρίθηκε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με ανασταλτικό χαρακτήρα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία εξέταζε κατηγορίες διαφθοράς της κυβέρνησής του.

Ads

Ο πρώην επικεφαλής του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), που επί χρόνια εμφανίζονταν ως ενσάρκωση της ελπίδας των συντηρητικών σε όλη την Ευρώπη, έχει ηγηθεί δύο φορές κυβερνητικού συνασπισμού στην Αυστρία. Παραιτήθηκε από την καγκελαρία της Αυστρίας τον Οκτώβριο του 2021, υπό το βάρος των σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται και αρχικώς μετακόμισε στις ΗΠΑ για να εργαστεί σε εταιρία του Γερμανού δισεκατομμυριούχου Peter Thiel.

Η σημερινή καταδίκη του αφορά την ένορκη κατάθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενώπιον εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνούσε το ενδεχόμενο νεποτισμού στην επιλογή του επικεφαλής της πρώην κρατικής εταιρίας holding ÖBAG.

Η Öbag διαχειρίζεται δέκα κρατικές συμμετοχές συνολικής αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ads

Τυπικώς, η επιλογή αποτελούσε ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με τις κατηγορίες, ο πρώην καγκελάριος είχε λάβει ο ίδιος τις σχετικές αποφάσεις. Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρώην στενού συνεργάτη του Τόμας Σμιντ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ÖBAG. Ο κ. Κουρτς επέμεινε μέχρι το τέλος ότι δεν είχε ανάμιξη στην επιλογή του προσώπου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ερωτηθεί τότε εάν είχε προωθήσει τον διορισμό του Τόμας Σμιντ και αν είχε προσπαθήσει να διαμορφώσει τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρίας. Ο πρώην καγκελάριος απάντησε αρνητικά, αλλά απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Νein» (όχι) και προτίμησε το «Na», το οποίο στην βιεννέζικη διάλεκτο μπορεί να ερμηνευθεί και ως «μπα…» ή «χμμ…». Στα πρακτικά της Επιτροπής έχει πάντως καταγραφεί ως απάντηση η ακόλουθη δήλωση του κ. Κουρτς: «Πάντα ήξερα ότι ο Τόμας Σμιντ ήταν υποψήφιος, αλλά δεν έλαβα εγώ την απόφαση. Αυτή την έλαβε το Εποπτικό Συμβούλιο». «Είχατε συμμετοχή εκ των προτέρων;», ερωτήθηκε, για να απαντήσει: «Εν ολίγοις, εμπλέκομαι, υπό την έννοια του ότι ήμουν ενήμερος».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει όμως και διαφορετικές κατηγορίες, για χρήση κρατικών κονδυλίων προκειμένου «να διαστρεβλωθούν δημοσκοπήσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το κομματικό του συμφέρον», την περίοδο 2016-2018.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ