Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μεγάλωσε στο Μέιντλινγκ. Πρόκειται για μια περιοχή της Βιέννης όπου σχεδόν το 45% του πληθυσμού είναι ξένης καταγωγής. Ο 31χρονος πολιτικός και επικεφαλής της χώρας, ωστόσο, μοιάζει, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται ως ένας κάτοικος από το διπλανό Χίτζινγκ, μια πλούσια γειτονιά στην οποία μένει η ανώτερη τάξη. 

Ads

Το Μέιντλινγκ αντίθετα είναι μια περιοχή της εργατικής τάξης. Η μητέρα του Κουρτς ήταν καθηγήτρια λυκείου και ο πατέρας του μηχανικός. Οι μισοί συμμαθητές του ήταν είτε μετανάστες, είτε παιδιά μεταναστών που είχαν εγκαταλείψει τα Βαλκάνια κατά τις πολεμικές συγκρούσεις. Κι όμως ο Κουρτς δεν ανήκει στην εργατική τάξη στην οποία μεγάλωσε. Αυτό δείχνει η πολιτική του. 

Ο αυστριακός καγκελάριος και επικεφαλής του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος προωθεί την χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας, την καθιέρωση του 12ωρου ημερησίως και την εβδομάδα των 60 ωρών εργασίας. Ο κόσμος αντιδρά και ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στην Βιέννη ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Οι διαδηλωτές ζητούν ακύρωση αυτών των σχεδίων ή δημοψήφισμα. Ωστόσο η πρόταση αναμένεται να περάσει από τη Βουλή την Πέμπτη. 

Όσον αφορά τους μετανάστες, μόλις μια δεκαετία αφού μοιράστηκε τις αίθουσες διδασκαλίας μαζί τους, ο Κουρτς καυχιέται ότι είναι αυτός που έκλεισε τη «βαλκανική οδό», τον δρόμο δηλαδή των προσφύγων από τις χώρες υποδοχής του Νότου, όπως η Ελλάδα, προς τον Βορρά. 

Ads

Το ζήτημα της μετανάστευσης υπήρξε καθοριστικό για την πολιτική καριέρα του Κουρτς και εν ολίγης ήταν αυτό που του άνοιξε το δρόμο προς την καγκελαρία τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Κουρτς και το κόμμα του συνεργάστηκαν με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας κάτι που ανέδειξε την Αυστρία στην πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε κυβέρνηση με την συμμετοχή ακροδεξιού κόμματος. Πλέον και η Ιταλία ανήκει στο ίδιο γκρουπ. Και η Ευρώπη φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο του Κουρτς με άλλους τρόπους αφού το ζήτημα της μετανάστευσης διαμορφώνει την ατζέντα της ΕΕ στο σύνολό της.

Αυτό γίνεται και κυριολεκτικά καθώς η Αυστρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η εξάμηνη προεδρία που δίνεται εκ περιτροπής σε όλα τα κράτη μέλη αφορά κυρίως τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων, ωστόσο, κάθε χώρα που την ασκεί θέτει και τις προτεραιότητές της για το εξάμηνο. Η θητεία της Αυστρίας έχει κεντρικό σύνθημα «Μια Ευρώπη που προστατεύει». Και ως πρώτος στόχος τίθεται η «ασφάλεια και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». 

Ο Κουρτς προσπάθησε να δημιουργήσει συμμαχίες με τους σκληροπυρηνικούς κατά της μετανάστευσης όπως ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας και να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να σκληρύνει τη δική της στάση. Έχει επίσης προτείνει ότι η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να σχηματίσουν έναν «άξονα των προθύμων» εναντίον των παράνομων μεταναστών, μια πρόταση που ξύπνησε μνήμες ενός άλλου άξονα, αυτού υπό την ηγεσία των ναζί που συμπεριλάμβανε τη Γερμανία και την Ιταλία. Και φαίνεται ότι οι απαιτήσεις του Κουρτς θα εφαρμοστούν μετά την συμφωνία για το μεταναστευτικό στην οποία κατέληξε η ΕΕ την Παρασκευή. 

Ο Κουρτς είχε δείξει ποιος είναι ήδη από το 2015. Τότε χιλιάδες πρόσφυγες έφταναν καθημερινά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης. Εκεί βρέθηκαν εθελοντές για να τους υποδεχτούν αλλά και πολιτικοί. Μεταξύ τους και ο τότε πρόεδρος της Αυστρίας αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών. Ο Κουρτς δεν πήγε. Δεδομένου ότι τότε ήταν υπουργός για την Ευρώπη, την ένταξη και τις εξωτερικές υποθέσεις, αυτό φάνηκε περίεργο σε κάποιους. 

Ο Κουρτς τα προηγούμενα χρόνια είχε εργαστεί στο υπουργείο Εσωτερικών ως γενικός γραμματέας στον τομέα της ένταξης των μεταναστών και μάλιστα με καλές κριτικές στον τύπο για το έργο του. Τότε ο Κουρτς ήταν ευθυγραμμισμένος με την φιλοευρωπαϊκή στάση του κόμματός του. Κάτι που γρήγορα άλλαξε. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρευρέθηκε στην υποδοχή των προσφύγων το 2015 είχε απαντήσει ότι αυτό θα ήταν λάθος μήνυμα προς τους διακινητές. Μόλις ένα χρόνο μετά, το 2016, σε διάσκεψη στη Βιέννη, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους. Η «Βαλκανική οδός» ήταν το κύριο σημείο αναφοράς του Κουρτς στην προεκλογική εκστρατεία του 2017 και βοήθησε το κόμμα του να καταλήξει στην πρώτη θέση. 

Εδώ και μισό χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση του Κουρτς συνεχίζει να παίρνει μέτρα κατά των μεταναστών. Μείωσε τις κρατικές δαπάνες για τους αιτούντες άσυλο και ανακοίνωσε μέτρα ενάντια στο πολιτικό Ισλάμ, κλείνοντας οκτώ τζαμιά και απαγορεύοντας την ξένη χρηματοδότηση σε αυτά. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον Κουρτς ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την πολιτική ένταξης αλλά η ενασχόλησή του με αυτήν ήταν απλά ένα εργαλείο για να κερδίσει δύναμη. 

Ο 31χρονος καγκελάριος της Αυστρίας συνεχίζει και μένει στο εργατικό Μέιντλινγκ. Όμως τίποτα στην πολιτική του δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Είναι ιδιαίτερα επικριτικός για την κατάσταση που επικρατεί την πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Αυστρίας που διοικείται από έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων. «Υπάρχουν αρκετοί Βιεννέζοι που μετακινούνται σε άλλες περιοχές επειδή δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς εκεί που μένουν», δήλωσε ο Κουρτς τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό. Αντίθετα η Βιέννη χαρακτηρίστηκε για ένατη συνεχή χρονιά η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο. Ο Κουρτς όμως έχει την ατζέντα του. Και ακροδεξιούς συμμάχους. Μένει φανεί σε πιο βαθμό θα διαμορφώσει από εδώ και πέρα την ευρωπαϊκή ατζέντα.