Ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια σήμερα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ads

Πέντε φορτηγά με βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και φαρμάκων, έφτασαν στην Τουρκία από το συνοριακό πέρασμα του Αλικάν, έγραψε στο Twitter ο Σερντάρ Κίλιτς, ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για το διάλογο με την Αρμενία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το πέρασμα από το 1988, σύμφωνα με το Anadolu.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κίλιτς ευχαρίστησε την Αρμενία και τον αντιπρόεδρο της αρμενικής εθνοσυνέλευσης, Ρούμπεν Ρουμπινιάν. «Θα θυμάμαι πάντα τη γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για την ανακούφιση των δεινών του λαού μας στη σεισμόπληκτη περιοχή στην Τουρκία» ανέφερε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Βαχάν Κοστανιάν, ανέβασε στο Twitter ένα σύντομο βίντεο από ένα φορτηγό με βοήθεια που διασχίζει τη γέφυρα Μαργκάρα στα σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας. με προορισμό τη σεισμόπληκτη περιοχή.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία διέσχισε τη γέφυρα Μαργαρά στα σύνορα Αρμενίας – Τουρκίας με κατεύθυνση προς την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό», έγραψε ο Κοστανιάν στο Twitter.

Το συνοριακό πέρασμα του Αλικάν χρησιμοποιήθηκε επίσης το 1988 όταν ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Αρμενία για να σταλεί βοήθεια που συγκέντρωσε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στις πληγείσες περιοχές.

Πέρυσι, Τούρκοι και Αρμένιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών που επισκέπτονται και τις δύο χώρες το συντομότερο δυνατό, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η Τουρκία και η Αρμενία ξεκίνησαν επίσης τις εμπορικές πτήσεις από τον Φεβρουάριο του 2022 έπειτα από διακοπή δύο ετών.