Σε άνιση μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες έχουν ριχτεί τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές, για την ανεύρεση επιζώντων, μέσα στα ερείπια των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 15.000 και στις δύο χώρες οι νεκροί, με την οργή των κατοίκων να ξεχειλίζει για την βοήθεια που άργησε, ή δεν ήρθε ποτέ.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, χιλιάδες είναι οι άστεγοι, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς νερό και τρόφιμα.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν τα 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που χτύπησαν τη νοτιοανατολική Τουρκία. Ολόκληρες γειτονιές έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, καθώς τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο.
Πολυώροφες πολυκατοικίες- η μία δίπλα στην άλλη- έχουν καταρρεύσει και οι δρόμοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακαοίνωσε αποζημίωση 495 ευρώ, σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια, επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές.
Αβοήθητη η Συρία
Δραματική είναι η κατάσταση και στη Συρία, με χιλιάδες νεκρούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες, τα τζαμιά έχουν ανοίξει, για να φιλοξενήσουν όσους έχασαν τα σπίτια τους.
►Διαβάστε επίσης: Γιατί η (όποια) βοήθεια προς τη Συρία είναι εγκλωβισμένη
Η Συρία καλείται να τα βγάλει πέρα μόνη της, με την διεθνή βοήθεια να περιορίζεται σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την Συρία μόλις την Τετάρτη, ενώ η χαώδης κατάσταση περιπλέκεται εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Δαμασκού.
Αυτό σημαίνει, ότι, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ, θα διανείμουν την βοήθειά τους στην Συρία μέσω δικών τους ΜΚΟ, εάν η κυβέρνηση ‘Ασαντ συμφωνήσει.
Η μάχη της ΕΜΑΚ
Στο μεταξύ, οι διασώστες της ΕΜΑΚ ανέσυραν ζωντανή την 27χρονη Αϊρίν, στην επαρχία Χατάι.
Οι προσπάθειες διήρκεσαν 8 ώρες με διακοπή μόνο λόγω δύο ισχυρών μετασεισμών, ενώ η εγκλωβισμένη εμψυχωνόταν από τους Έλληνες διασώστες ακόμη κι όταν τούς ζήτησε να της κόψουν το πόδι για να μπορέσει να ανασυρθεί.
Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από τόνους τσιμέντου.
Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει επίσης να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα.
Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανέσυραν νεκρούς έναν 40χρονο, έναν 17χρονο και ένα 7χρονο κορίτσι, την άτυχη Φατμέ, που παρά τις προσπάθειες τελικά δεν τα κατάφερε.
Μετά από τρία 24ωρα οι διασώσεις των μικρών παιδιών δεν αφήνουν την ελπίδα να σβήσει. Ωστόσο η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θεωρείται ανεπαρκής όση ανθρωπιστική βοήθεια κι αν σταλθεί.
Φρίκη
Υστερα από 53 ώρες κάτω από τα συντρίμμια, ένα αγοράκι ενός έτους ανασύρθηκε τραυματισμένο στην πόλη Σανλιούρφα και δέχτηκε μια γουλιά νερό από καπάκι μπουκαλιού. Μαζί σώθηκαν και τα παπαγαλάκια που κρατούσε στο χέρι του.
«Ακόμη δεν μας έχουν ενημερώσει πού θα μείνουμε και περιμένουμε. Έχουν τελειώσει τα καύσιμα στα βενζινάδικο. Είναι πολλοί αυτοί που μένουν στα αυτοκίνητα, αλλά πολλά έχουν καταστραφεί γιατί έπεσαν πάνω τα συντρίμμια» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαχμπάς και τόνισε ότι έχουν ανάγκη ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Μιχάλης Σαχμπάς, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Αντιόχειας.
Τη φρίκη που ζουν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας περιέγραψε στην ΕΡΤ ο Ekrem Eddy Guzeldere, ερευνητής και πολιτικός επιστήμονας ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν είναι κτίρια κατοικιών αλλά και κάποια νοσοκομεία. Κατέρρευσε και το κτίριο του αντίστοιχου ΕΚΑΒ στην Ελλάδα. Αυτό δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης», είπε και πρόσθεσε:
«Ο κόσμος δεν πεθαίνει μόνο εξαιτίας του σεισμού, πεθαίνει επειδή αυτά τα κτίρια δεν είναι ασφαλή, πεθαίνουν σε κτίρια που είναι υπό κατάρρευση. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πόσα καινούρια κτίρια τριών –τεσσάρων ετών έχουν καταστραφεί».
Επίσης, ανέφερε ότι πολλές κατασκευαστικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν όλα τα υλικά προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση, οι έλεγχοι δεν γίνονται σωστά και πολλές φορές οι ελεγκτές και οι επιθεωρητές δωροδοκούνται. «Δεν έχουν αλλάξει πολλά από τον μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη το 1999», είπε.
Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση στην Τουρκία
Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια και την οργή των πολιτών, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν κάποια προβλήματα αρχικώς, αλλά διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ενώ υπόσχεται ταχεία ανοικοδόμηση».
Η οργή φουντώνει στα χαλάσματα ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι «κατέληξαν σε συμμορίες τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι Τούρκοι πολίτες για «φόρο φυσικής καταστροφής», που επιβλήθηκε το 1999. Στις υποσχέσεις του Ερντογάν προστέθηκε επίδομα 10.000 τουρκικών λιρών (500 ευρώ) σε κάθε πληγείσα οικογένεια, ανοικοδόμηση σε 1 χρόνο και άμεσα 150.000 σκηνές. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εικόνες πληγέντων που αναζητούν στέγη σε τεμένη μέχρι και αεροδρόμια. Ο Ταγίπ Ερντογάν επικρίνεται και για τη διακοπή του Twitter του «μοναδικού μέσου από το οποίο οι πολίτες μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >