Όλο και λιγότεροι είναι οι επιζώντες που ανασύρονται από τα συντρίμμια των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από τις φονικές σεισμικές δονήσεις της Δευτέρας (6/2) στην Τουρκία και τη Συρία.

Ads

Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 26.000 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ίσως και για διπλασιασμό του τραγικού απολογισμού.

Δραματικές διασώσεις μεταδίδονταν από το πρωί του Σαββάτου (11/2) από την τουρκική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης της οικογένειας Ναρλί στην πόλη Καχραμανμάρας, 133 ώρες μετά τον σεισμό. Πρώτα σώθηκε η 12χρονη Νεχίρ και στη συνέχεια και οι δύο γονείς της.

Προηγήθηκε η διάσωση μιας πενταμελούς οικογένειας από ένα σωρό συντρίμμια στη σκληρά πληγείσα πόλη Νουρντάγκι, στην επαρχία Γκαζιαντέπ που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. Οι διασώστες ζητωκραύγαζαν και φώναζαν «ο Θεός είναι μεγάλος!» καθώς το τελευταίο μέλος της οικογένειας, ο πατέρας, απεγκλωβίστηκε.

Η 1η και η 2η ελληνική ΕΜΑΚ επιχειρούν στην Αντιόχεια έπειτα από αναφορές για φωνές εγκλωβισμένων που ακούστηκαν σε ερείπια. Ένας πατέρας του οποίου ο γιος αγνοείται στα συντρίμμια, κάλεσε το γιο του στο κινητό, με την κλήση να φαίνεται πως έχει απαντηθεί, χωρίς όμως να ακούσει τη φωνή του. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για τον εντοπισμό του μικρού. Στο σημείο γίνεται απόλυτη σιωπή ώστε οι διασώστες να μπορέσουν να ακούσουν ήχους που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους ώστε να προχωρήσουν σε απεγκλωβισμό.

Ads

Στο ίδιο κτήριο έχει βρεθεί μια 24χρονη αθλήτρια βόλεϊ, η οποία είχε ειδοποιήσει την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας με μήνυμα. Εκτός από την 24χρονη και το αγοράκι, φαίνεται πως υπάρχουν στα συντρίμμια δύο ακόμα κορίτσια.

Αντιμέτωπος με ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς του για τον πιο καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία από το 1939, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση εντός εβδομάδων, αφού είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν σπάνιο, τόσο όσον αφορά το μέγεθος της πληγείσας περιοχής όσο και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν εκεί. Χαρακτήρισε τον σεισμό ως την «καταστροφή του αιώνα» και είπε ότι επηρέασε μια περιοχή διαμέτρου 500 χιλιομέτρων, στην οποία ζουν 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και άγνωστος αριθμός στη Συρία.

Αυστρία και Γερμανία αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Δύο γερμανικές οργανώσεις διάσωσης ανέστειλαν τις εργασίες τους, επικαλούμενες αναφορές για συγκρούσεις και πυροβολισμούς. Η Γκιζέμ, μια διασώστρια από τη νοτιοανατολική επαρχία της Σανλιούρφα, δήλωσε ότι είχε δει άτομα να λεηλατούν στην Αντιόχεια .

«Δεν μπορούμε να επέμβουμε καθώς οι περισσότεροι φέρουν μαχαίρια», είπε.

Η Γερμανική Διεθνής Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (ISAR) και η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το έργο τους όταν η τουρκική υπηρεσία πολιτικής προστασίας χαρακτηρίσει ασφαλή την κατάσταση.

«Μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η θλίψη σιγά-σιγά μετατρέπεται σε οργή. Επομένως θα παραμείνουμε στην κοινή βάση με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας για την ώρα», είπε στο Reuters ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων της ISAR Στέφαν Μπάγερ προσθέτοντας ωστόσο ότι οι οργανώσεις θα είναι έτοιμες να βοηθήσουν άμεσα αν υπάρξουν ενδείξεις για επιζώντες.

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών των αυστριακών δυνάμεων επίσης ανέστειλε για λόγο σήμερα τις επιχειρήσεις της, αλλά έπειτα ξεκίνησε εκ νέου με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας Μίχαελ Μπάουερ να γράφει στο Twitter ότι ο τουρκικός στρατός έχει αναλάβει την προστασία της αυστριακής δύναμης.

Περίπου 82 διασώστες από τις ένοπλες δυνάμεις της Αυστρίας βρίσκονται από τις 7 Φεβρουαρίου στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας και έχουν ήδη απεγκλωβίσει 9 ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση ασφαλείας στην Χατάι και ότι τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί αναλόγως. Η Ελβετία έχει στείλει 87 ειδικούς και οκτώ σκύλους διασώστες για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση και μέχρι στιγμής έχει απεγκλωβίσει 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο βρέφη, από την Τρίτη που μετέβη στην περιοχή. Χθες (Παρασκευή 10/2) εστάλη μια ακόμη ομάδα από 12 ελβετούς διασώστες.

Ομαδικοί τάφοι

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, στην Τουρκία περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια.

Έξω από την Αντιόχεια, εργαζόμενοι σε έναν ομαδικό τάφο κατέβασαν σάκους με πτώματα σε ένα φρεσκοσκαμμένη τάφρο. Εκσκαφείς και μπουλντόζες έσκαβαν λάκκους στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, καθώς φορτηγά και ασθενοφόρα φορτωμένα με μαύρες σακούλες με πτώματα έφταναν συνεχώς. Στρατιώτες που διευθύνουν την κυκλοφορία στον πολυσύχναστο παρακείμενο δρόμο προειδοποίησαν τους οδηγούς να μην τραβήξουν φωτογραφίες.

Οι εκατοντάδες τάφοι, που απέχουν μεταξύ τους όχι περισσότερο από ένα μέτρο, ήταν σημαδεμένοι με απλές ξύλινες σανίδες που είχαν τοποθετηθεί κάθετα στο έδαφος.

Εργαζόμενος του Υπουργείου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της εντολής να μην κοινοποιούνται πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε ότι περίπου 800 σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροταφείο την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, είπε, είχαν ταφεί έως και 2.000.

«Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τα ερείπια τώρα, είναι θαύμα αν επιβιώσουν. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που βγαίνουν τώρα είναι νεκροί και έρχονται εδώ», είπε.

Η καταστροφή επιτείνει τα δεινά σε μια περιοχή που μαστίζεται από τον 12χρονο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους εντός και εκτός χώρας. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας που σχετίζεται με τον σεισμό πέρασε από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία την Παρασκευή, την επομένη της άφιξης ενός φορτίου βοήθειας που είχε προγραμματιστεί πριν από την καταστροφή.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Συρία.