Με τον τραγικό απολογισμό των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και την Συρία να μεγαλώνει, ξεπερνώντας ήδη τους 37.000 νεκρούς, οι διασώστες κρατούν την ελπίδα ζωντανή, με διασώσεις εγκλωβισμένων, μέρες μετά την καταστροφή.

Ads

Έτσι, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ένα 13χρονο αγόρι κρατήθηκε στη ζωή 182 ώρες μετά τον σεισμό της περασμένης Δευτέρας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

Τα πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν το παιδί να κρατάει το χέρι ενός διασώστη ενώ τον τοποθετούν σε φορείο, αφού του ακινητοποίησαν το κεφάλι και τον κάλυψαν με μια κουβέρτα για να τον κρατήσουν ζεστό.

Στη συνέχεια τον μεταφέρουν σε ένα ασθενοφόρο.

Διασώστες ανέσυραν, επίσης την Δευτέρα, ζωντανό ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια πολυκατοικίας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 183 ώρες μετά τον σεισμό, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το δίκτυο TRT Haber.

Νωρίτερα, η 6χρονη Μιράι απεγκλωβίστηκε ύστερα από 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια στο Αντιγιαμάν.

Επίσης, 176 ώρες μετά τον σεισμό ανασύρθηκε άλλη μια εγκλωβισμένη στην επαρχζία Χατάι, η Εσμά.

Μία ώρα αργότερα διασώθηκε και 35χρονος.

Τα συνεργεία διάσωσης την απομακρύνουν από τα συντρίμμια  ενώ με κομμένη την ανάσα ο κόσμος παρακολουθεί τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό και του 15 χρονου γιου της.

Αίσιο τέλος είχε και η επιχείρηση διάσωσης της 26χρονης Ντέρια στην ίδια περιοχή.

Λίγο νωρίτερα, στην ίδια περιοχή είχαν διασωθεί μία ακόμη γυναίκα κι ένα επτάχρονο αγόρι.

Η 40χρονη Σιμπέλ Καγιά ανασύρθηκε ζωντανή ύστερα από  170 ώρες κάτω από τα συντρίμμια πενταώροφης πολυκατοικίας στο Γκαζιαντέπ.

Διασώστες από το Ελ Σαλβαδόρ ανέσυραν ζωντανούς μία γυναίκα κι ένα παιδί στο Καχραμαν- μαράς.

Οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στην σεισμόπληκτη Τουρκία, Ελβίνα Κρίθαρη και Κώστας Καντούρης, μετέδωσαν νωρίτερα τη διάσωση ενός 68χρονου άνδρα που ανασύρθηκε μετά από 158 ώρες στο Καχραμανμαράς από Ρώσους διασώστες και την ανάσυρση μιας 40χρονης μετά από 170 ώρες στο Γκαζιαντέπ.

Εφιαλτικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για ακόμη δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους στα συντρίμμια, ενώ, στο Γκαζιαντέπ, επίκεντρο του δεύτερου μεγάλου σεισμού των 7,6 Ρίχτερ, οι αρχές καλούν τους κατοίκους να εμβολιαστούν καθώς εστάλησαν μεγάλες παρτίδες εμβολίων, τετάνου και λύσσας.

Ωστόσο, στους καταυλισμούς παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων και βασικών πρώτων ειδών.