Με την ελπίδα να βρεθούν επιζώντες να εξανεμίζεται ώρα με την ώρα, τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν αδιάκοπα τις επιχειρήσεις τους πάρα τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν, αναζητώντας σημάδια ζωής στα ερείπια των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας (6/2) σε Τουρκία και Συρία. 

Ads

Ωστόσο, ενάντια στον χρόνο που μετράει ανίστροφα και τις καιρικές συνθήκες παγετού που επικρατούν και στις δύο πλευρές των συνόρων, άνθρωποι κάθε ηλικίας ανασύρονται ακόμα ζωντανοί.

Ένα μωρό ενός έτους διασώθηκε μετά από 53 ώρες στα ερείπια ενός πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Σανλιούρφα της Τουρκίας:

O 8χρονος Yigit Cakmak ανασύρθηκε από τα ερείπια στο Χατάι της Τουρκίας, 52 ώρες μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή. Ο φωτογραφικός φακός του Burak Kara για το Getty Images απαθανάτισε τη διάσωσή του. Το αγόρι περνούσε πάνω στα συντρίμμια από διασώστη σε διασώστη μέχρι που τελικά βρέθηκε στην αγκαλιά της μητέρας του που περίμενε στο σημείο.

Οι διασώστες και οι κάτοικοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν μια οικογένεια σώθηκε από τα ερείπια ενός κατεδαφισμένου κτιρίου στο χωριό Μπισνία της Συρίας. Ένας άνδρας, ο γιος του και η κόρη του ανασύρθηκαν μετά από 48 ώρες κάτω από τα συντρίμμια:

Ο Μοχάμεντ, ένα προσφυγόπουλο συριακής καταγωγής εντοπίστηκε ζωντανός σχεδόν 45 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη νότια τουρκική πόλη Χατάι. Οι διασώστες έδωσαν στο αγόρι νερό από ένα καπάκι μπουκαλιού πριν το ανασύρουν:

Ένα κορίτσι απεγκλωβίστηκε ζωντανό έχοντας παγιδευτεί για 40 ώρες στο Σαλκίν του Ιντλίμπ της Συρίας:

Μια έγκυος μητέρα γέννησε το παιδί της ενώ ήταν παγιδευμένη κάτω από ερείπια στην περιοχή Αφρίν της επαρχίας Χαλεπίου της Συρίας, σύμφωνα με το CBS News. Η μητέρα, η οποία αρχικά είχε εκτοπιστεί από την ανατολική περιοχή Ντέιρ Εζόρ, ξεκίνησε να γεννά κατά τη διάρκεια του σεισμού και πέθανε πριν προλάβουν οι διασώστες να τη σώσουν. Το μωρό όμως επέζησε και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ήταν ακόμα δεμένο στον ομφάλιο λώρο της μητέρας του όταν εντοπίστηκε από τους διασώστες.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους διασώστες να βγάζουν το νεογέννητο από τα ερείπια. Ένας άνδρας κουβαλάει το μωρό από τα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων, πατάει πάνω σε αυτά και σε συρματοπλέγματα.

Διαβάστε επίσης: Μάχη για τη ζωή στα ερείπια – Πάνω από 11.700 οι νεκροί [Συνεχής ενημέρωση]