Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικών παροχών και επιδομάτων στη Βρετανία υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία Nick Clegg με άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Times, υπό τον τίτλο « Θα φέρουμε λογική και απλότητα στην κοινωνική πρόνοια», όπου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι « «Το κράτος της κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να μετατραπεί σε μηχανή κινήτρων παρά να στέλνει απλώς ένα τσεκ για να αποζημιώσει τους φτωχούς για την κακή τους τύχη».

Ads

O Νick Clegg υπεραμύνεται των μεταρρυθμίσεων τις οποίες προτίθεται να προωθήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βρετανίας, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ολόκληρο το σύστημα κοινωνικών παροχών είναι υπό διάλυση:

«Όλοι το γνωρίζουν, η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα χρόνων ολιγωρίας και πολιτικής δειλίας» , σημειώνει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας και επιρρίπτει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στις παλαιότερες κυβερνήσεις των Εργατικών – στη διάρκεια των οποίων τα κονδύλια που διατίθενται για κοινωνικά επιδόματα αυξήθηκαν κατά 40%, με αποτέλεσμα να καλούνται σήμερα οι Βρετανοί φορολογούμενοι, σε περιόδους οικονομικής στενότητας, να χρηματοδοτούν ένα κοινωνικό σύστημα που ενθαρρύνει την εξάρτηση από αυτό αντί να ενθαρρύνει την κοινωνική κινητικότητα, τη δημιουργία ευκαιριών και την επιστροφή των δικαιούχων στην εργασία.

Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας τουλάχιστον για τα 9 τελευταία χρόνια και δύο εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε σπίτια όπου κανείς δεν εργάζεται σημειώνει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας το Εργατικό Κόμμα ότι απέτυχε να δράσει ακόμα και όταν υπήρχαν χρήματα.

Ads

«Το κράτος της κοινωνικής πρόνοιας» σχολιάζει στο άρθρο του, «πρέπει να μετατραπεί σε μηχανή κινήτρων, να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο παρά ναστέλνει απλώς ένα τσεκ για να αποζημιώσει τους φτωχούς για την κακή τους τύχη».

Με το σκεπτικό αυτό, ο Clegg υπογραμμίζει ότι τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης στο κοινωνικό κράτος που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική κινητικότητα αλλά και την εξασφάλιση της προσωπικής ανεξαρτησίας όλων των πολιτών.

Ισοδυναμία Εργατικών-Συντηρητικών δείχνει δημοσκόπηση

Ισοδυναμία Εργατικών και Συντηρητικών δείχνει δημοσκόπηση στη Βρετανία, τέσσερις μήνες μετά την αναρρίχηση των Συντηρητικών στην εξουσία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/ Ipsos MORI, τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον συγκεντρώνουν ποσοστό 37%.

Παρόλο που το ποσοστό των Τόρις παραμένει σχεδόν σταθερό από το 36,5% που συγκέντρωσαν στις εκλογές του Μαΐου, οι Εργατικοί βλέπουν τη δημοτικότητά τους να ενισχύεται κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σε μία στιγμή μάλιστα που αναζητούν ακόμα τον νέο ηγέτη του κόμματος.

Το ισχυρότερο πλήγμα πάντως έρχεται για τους κυβερνητικούς εταίρους των Συντηρητικών, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ, με το ποσοστό τους να συρρικνώνεται στο 15% (από 23% στις εκλογές του Μαΐου) και πολλούς υποστηρικτές τους να στρέφονται προς τους Εργατικούς.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κάμερον φαίνεται να πληρώνει βαρύ το τίμημα της οικονομικής του πολιτικής, η οποία εστιάζει στις άμεσες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Μολονότι τρεις στους τέσσερις Βρετανούς θεωρούν τις περικοπές απαραίτητες, τα τρία τέταρτα εκτιμούν ότι θα έπρεπε να γίνουν σταδιακά. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν μάλιστα ότι οι οικονομικές συνθήκες θα επιδεινωθούν, ενώ λιγότεροι από το ένα τρίτο «βλέπουν» βελτίωση.