Στους Αμερικανούς Peter Diamond και Dale Mortensen και τον βρετανό κυπριακής καταγωγής Christopher Pissarides απονέμεται το φετινό Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών, ανακοίνωσε σήμερα από τη Στοκχόλμη η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ.

Ads

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ), απονέμεται στους τρεις προαναφερθέντες σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης ιδιαίτερα για την απασχόληση.

«Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές προσφορές θέσεων εργασίας; Πώς η οικονομική πολιτική επηρεάζει την ανεργία; Οι τιμηθέντες φέτος με το βραβείο ανέπτυξαν μια θεωρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά», διευκρινίζει η Επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

Το Νομπέλ Οικονομίας, που επισήμως ονομάζεται “βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Αλφρεντ Νομπέλ”, είναι το μόνο που δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του σουηδού φιλάνθρωπου. Το Νομπέλ Οικονομίας απονέμεται από το 1969, χρηματοδοτείται από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, τον νικητή αποφασίζει επιτροπή, όπως και τα άλλα βραβεία, και συνοδεύεται από το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ads