Σε σίριαλ εξελίσσεται η παράδοση του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπάγκμπο. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό φερόταν να συζητά με τον ΟΗΕ όρους και προϋποθέσεις για την παράδοσή του και την προστασία του από τον Οργανισμό. Νωρίτερα, η πληροφορία περί παράδοσης που μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, διαψέυστηκε από άλλο αξιωματούχο. Κατόπιν, ο ίδιος ο Γκμπάγκμπο διέψευσε την παραίτησή του υποστηρίζοντας πως θεωρεί τον εαυτό του νικητή των εκλογών.

Ads

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη νίκη του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα του Παρισιού, κατά την διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφο του γαλλικού καναλιού LCI. Στο μεταξύ, στο Αμπιτζάν σταμάτησαν οι συγκρούσεις αλλά υπάρχουν «σποραδικά πυρά από ομάδες νέων». «Υπάρχει μία κατάπαυση του πυρός αλλά υπάρχουν σποραδικά πυρά από μέρους ομάδων νέων που δεν ανήκουν ούτε στις δυνάμεις του Γκμπαγκμπό, ούτε στις Δημοκρατικές Δυνάμεις του Ουατάρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci) Χαμαντούν Τουρέ.

Τις τελευταίες ώρες ο Γκμπάγκμπο φερόταν να διαπραγματεύεται την αποχώρηση του, μετά και την κατάληψη του προεδρικού μεγάρου από τις δυνάμεις του αναγνωρισμένου από τη Δύση, Αλασάν Ουατάρα. Μαχητές του Ουατάρα προσπαθούσαν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, να πείσουν τον Γκμπαγκμπό να βγει από το υπόγειο του προεδρικού μεγάρου, όπου, είχε βρει καταφύγιο.

«Δύο στρατηγοί που πρόσκεινται στον απερχόμενο πρόεδρο» της Ακτής Ελεφαντοστού «διαπραγματεύονται τους όρους της αποχώρησης του» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Επιπλέον ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ είχε εκτιμήσει ότι η κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μπορεί να επιλυθεί «στις επόμενες ώρες». «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση η οποία μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Λονγκέ έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον γερμανό ομόλογό του.

Ads

Στο μεταξύ, ανώτερος διπλωμάτης ανακοίνωσε ότι ο στενότερος συνεργάτης του Γκμπαγκμπό, Αλσίντ Τζετζέ, τον εγκατέλειψε και βρήκε καταφύγιο στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη. Παράλληλα την κατάπαυση του πυρός ζήτησε σήμερα Τρίτη ο πιστός στον απερχόμενο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, στρατηγός Φιλίπ Μανγκού, δηλώνοντας ότι τα στρατεύματά του «σταμάτησαν τις μάχες» εναντίον των δυνάμεων του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα προέδρου Αλασάν Ουαταρά. «Μετά τους βομβαρδισμούς από τις γαλλικές δυνάμεις εναντίον κάποιων από τις θέσεις μας και κάποιων στρατηγικών σημείων στην Αμπιτζάν, σταματήσαμε κι εμείς τις μάχες και ζητήσαμε από τη γενική διοίκηση της Onuci (αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού) κατάπαυση πυρός» ανέφερε ο Μανγκού.

Απηύθυνε επίσης έκκληση προς την Onuci να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρξουν λεηλασίες και κυνήγι μαγισσών», ενώ εκτίμησε ότι η κατάπαυση πυρός θα επιτρέψει «την προστασία των αμάχων, των στρατιωτών, της ρεπουμπλικανικής φρουράς που φροντίζει για την ασφάλεια του προέδρου της Δημοκρατίας, του ίδιου του προέδρου και τις οικογένειάς του και των μελών της κυβέρνησης».

Επίσης εκπρόσωπος του Ουατάρα είχε υποστηρίξει ότιο Γκμπαγκμπό φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και για την παράδοση της εξουσίας. Εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βασίζονται σε προτάσεις της Αφρικανικής Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες πρόεδρος είναι ο Αλασάν Ουατάρα. «Γίνονται, επίσης, συνομιλίες για τις δικαστικές και τις συνθήκες ασφαλείας για τους υποστηρικτές του και τους συγγενείς του» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αχουά Ντον Μελό, προσθέτοντας ότι η πλευρά Γκμπαγκμπό μιλά στην γαλλική κυβέρνηση που μεταφέρει τα λεγόμενα στο στρατόπεδο του Ουατάρα.

Ενήμερος σχετικά με διαπραγματεύσεις σχετικά την αποχώρηση του Γκμπαγκμπό δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. «Επιθυμούμε οι μάχες να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό να παραιτηθεί αμέσως και να ζητήσει από τους οπαδούς του να παραδώσουν τα όπλα, ενώ πρόσθεσε ότι υποστηρίζει «απόλυτα» το ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ και της Γαλλίας.