Σε πορεία κάλεσαν «ένα εκατομμύριο διαδηλωτές» αύριο, Τρίτη, οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, με αίτημα την επιστροφή στην εξουσία του αποπεμφθέντος από τον στρατό στις 3 Ιουλίου Αιγυπτίου προέδρου, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί υπέρ της απομάκρυνσής του.

Ads

«Καλούμε αύριο σε πορεία ένα εκατομμύριο ανθρώπους υπό το σύνθημα “οι μάρτυρες του πραξικοπήματος”», ανακοίνωσε σήμερα συνασπισμός ισλαμικών οργανώσεων που πρόσκειται στον αποπεμφθέντα πρόεδρο.
 
Στην ανακοίνωση καλούνται οι υποστηρικτές του Μόρσι να πραγματοποιήσουν πορεία απόψε σε όλη την Αίγυπτο προς «τα διοικητικά κτίρια των δυνάμεων ασφαλείας για να καταδικάσουν τις εγκληματικές ενέργειες και την χρήση πραγματικών πυρών από το υπουργείο Εσωτερικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και της αστυνομίας κατά τις οποίες 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο.
 
Τα δύο στρατόπεδα επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για τις ταραχές που ήταν οι πλέον αιματηρές μετά την αποπομπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου.
 
Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έκανε μόνο χρήση δακρυγόνων.
 
Το πολιτικό αδιέξοδο συνεχίζεται στην Αίγυπτο, τρεις εβδομάδες μετά την αποπομπή του Μόρσι. Η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρά τους υποστηρικτές του Μόρσι που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους παρά τις προειδοποιήσεις.
 
Στο μεταξύ, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον τάχθηκε υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, στην οποία, όπως τόνισε, πρέπει να μετάσχουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα του Μοχάμεντ Μόρσι.
 
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την άφιξή της χθες το βράδυ στο Κάιρο, η Κάθριν Άστον τονίζει ότι σκοπός της επίσκεψής της είναι «να συζητήσει με όλες τις πλευρές και να ενισχύσει το μήνυμά μας υπέρ μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στην οποία θα μετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων».
 
«Η διαδικασία αυτή», προσθέτει, «πρέπει να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε μια συνταγματική εντολή, σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές και σε μια πολιτική κυβέρνηση».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα έχει συνάντηση με τον προσωρινό πρόεδρο Αντλι Μανσούρ, τον αντιπρόεδρο αρμόδιο για τις διεθνείς σχέσεις Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον αρχηγό του στρατού και υπουργό Άμυνας στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, καθώς και με άλλα μέλη της κυβέρνησης.