Σε οικογένειες θυμάτων του εμφυλίου πολέμου υποσχέθηκε να μοιράσει το χρηματικό έπαθλο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Το χρηματικό ύψος του βραβείου αγγίζει τα 826.000 ευρώ.

Ads

Την Παρασκευή, το Νόμπελ Ειρήνης για το 2016 απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Κολομβίας, για τη συμφωνία ειρήνευσης με την οργάνωση FARC, παρά την απόρριψή της στο δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η FARC υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο την ιστορική συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα και άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Η συμφωνία ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα, με την Κούβα να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή και κατέληξε στην παραπάνω φωτογραφία – ορόσημο.

Ads

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο επικεφαλής των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες, ή Τιμοσένκο, δίνουν τα χέρια σφραγίζοντας τη συμφωνία.

Ακολούθησε, ωστόσο το ανατρεπτικό δημοψήφισμα στην Κολομβία, όπου οι πολίτες, απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν οριακό με το 50,24% να λέει «όχι» στη συμφωνία και το 49,75% να λέει «ναι» ενώ η συμμετοχή σε αυτό περιορίστηκε σε μόλις 37,28%.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δήλωσε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης.

«Δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη για το υπόλοιπο της θητείας μου, διότι αυτός είναι ο τρόπος να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Για τις προσπάθειές του αυτές βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.