Σε δίκη παρέπεμψε η τουρκική Δικαιοσύνη 12 δημοσιογράφους της εφημερίδας Zaman, που σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνδέεται με τον…
Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ads

Οι 12 δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι έχουν ισχυρές σχέσεις με τον Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και θεωρείται ο κύριος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση 47 πρώην υπαλλήλων της Zaman. Μετά τη δικαστική απόφαση, προσήχθησαν 21 άτομα και τα 18 έχουν από τότε τεθεί υπό κράτηση.

Η κυκλοφορία της εφημερίδας έχει ανασταλεί από τον περασμένο Μάρτιο όταν δικαστήριο της Κωνσταντινούπης διέταξε το κλείσιμό της,

Ads

Σημειώνεται ότι χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρώην ιμάμης, που διαμένει στην Πενσιλβάνια από το 1999, κατηγορείται ότι «διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», που στοίχισε την ζωή σε 272 ανθρώπους.

Αυτή η ενέργεια ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να υποβληθεί επίσημο αίτημα έκδοσης του αντιπάλου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ουάσιγκτον.