Ads

Στην άδεια καρέκλα απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, στον οποίο οι κινεζικές αρχές δεν επέτρεψαν να παρευρεθεί στην τελετή στο Όσλο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Νόμπελ Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τοποθέτησε το Νόμπελ Ειρήνης σε μία καρέκλα που έμεινε άδεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καλώντας την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό.

Παράλληλα, τον τιμηθέντα με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στην τελετή απονομής του εκπροσωπούν συμβολικά ένα τεράστιο πορτρέτο του Λιου Σιαομπό και ένα από τα κείμενά του, το οποίο θα αναγνώσει η νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν.

«Ο Λιου δεν έκανε τίποτε άλλο, άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος», δήλωσε ο Γιάγκλαντ, σημειώνοντας ότι το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.

«Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά τη σημερινή της δύναμη, η Κίνα δείχνει μια κάποια αδυναμία πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητο να φυλακίζει έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του», προσέθεσε ο Γιάγκλαντ.

Ads

Σημειώνεται ότι η σημερινή τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Σιαομπό που μεταδίδεται απευθείας σε πολλές χώρες, δεν μεταδίδεται στην Κίνα, η οποία σε απάντηση του βραβείου Νόμπελ, δημιούργησε το «Βραβείο Ειρήνης Κομφούκιος», που θα πονεμηθεί αύριο.

Η Κίνα διέκοψε τη μετάδοση των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5 τη στιγμή που άρχιζε η τελετή απονομής του Νόμπελ στο Όσλο, ενώ και πολλές ιστοσελίδες μπλοκαρίστηκαν.

«Αυτού του είδους το πολιτικό θέατρο δεν θα καταφέρει ποτέ να κλονίσει την αποφασιστικότητα του λαού της Κίνας στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», σημειώνει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία αναφέρθηκε επίσης σε μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».

«Αντιτιθέμεθα απόλυτα σε οποιαδήποτε χώρα ή άτομο χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή για να παραβιάσει τη νόμιμη εθνική κυριαρχία της Κίνας», προσθέτει η ίδια σε ανακοίνωση της.