Στη μείωση των μπόνους που σχεδίαζαν να δώσουν στα ανώτατα στελέχη τους προχωρούν οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μετά τις δημόσιες καταγγελίες και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ads

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse ανακοίνωσε στα 400 ανώτερα στελέχη της στο Λονδίνο ότι θα μειώσει περισσότερο από ένα τρίτο τις προγραμματισμένες αμοιβές τους με τη μορφή μπόνους, μετά την απόφαση της βρετανικής Κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 50% τις τράπεζες για τις παροχές αυτές στους εργαζόμενους τους.

Στις ΗΠΑ, η επενδυτική τράπεζα JP Morgan ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα μείωση στις πρόσθετες παροχές προς τα στελέχη της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε κατηγορήσει την περασμένη εβδομάδα τις τράπεζες για την πρόθεσή τους να διανείμουν τεράστια ποσά για μπόνους, ενώ στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην κρατική βοήθεια και τα χρήματα των φορολογουμένων για να διασωθούν από την κρίση.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε και την επιβολή για μία 10ετία ενός ειδικού φόρου στο ενεργητικό των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, ώστε να επιστρέψουν αυτές στο αμερικανικό Δημόσιο το ποσό των 117 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι κόστισε η διάσωσή τους. Κλίμα υπέρ της επιβολής μίας ειδικής φορολογίας στις τράπεζες, ως συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργείται και μέσα στην Ευρωπαική Ένωση. Το θέμα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας κ. Άντερς Μποργκ στο χθεσινό Συμβούλιο Ecofin και, όπως είπε, υπάρχει στήριξη της ιδέας αυτής από αρκετούς συναδέλφους του άλλων χωρών. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν είπε ότι σχετική πρόταση έκανε και ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών το περασμένο Φθινόπωρο.

Ads