Παρά την εκ νέου -μετά την έξαρση των κρουσμάτων- επιβολή καραντίνας εδώ και τρεις εβδομάδες, τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται και η Πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώρια αναγκάστηκε να ανακοινώσει σημαντική αυστηροποίηση των μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού.

Ads

Η Πολιτεία ανακοίνωσε πως πλέον κηρύσσεται σε «κατάσταση καταστροφής», παράλληλα με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είναι ήδη σε ισχύ.

Από σήμερα και για άλλες έξι εβδομάδες ισχύει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ έως τις πέντε το πρωί, ενώ στη διάρκεια της ημέρας μόνο ένα άτομο, φορώντας μάσκα, μπορεί να βγει από το σπίτι για αναγκαίο λόγο και το πολύ σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων.

Όλα τα σχολεία θα κλείσουν και οι μαθητές θα ακολουθήσουν πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης από το σπίτι.

Ads

Στο δημόσιο χώρο δε μπορούν να κυκλοφορούν πάνω από δύο άτομα, ακόμη κι αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Όσες επιχειρήσεις δεν είναι κρίσιμης σημασίας, εφόσον δεν μπορούν να λειτουργήσουν από το σπίτι θα κλείσουν.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα μέτρα της πρώτης δέσμης που ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους, ενώ θα υπάρξει συνέχεια αύριο.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 671 νέα κρούσματα και 7 θάνατοι, ενώ η κατάσταση στα γηροκομεία είναι τραγική με εκατοντάδες ενοίκους και προσωπικό να έχουν ασθενήσει, ενώ έχουν σημειωθεί δεκάδες θάνατοι.

Συνολικά, τις τελευταίες εβδομάδες και παρά τη γενική καραντίνα, τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση, ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής αυξάνοι, όπως και οι απώλειες ζωών.

Ο Αυστραλιανός στρατός έχει αναλάβει να ελέγχει όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί αλλά δεν έχουν ασθενήσει και πρέπει να παραμένουν σε κατ οίκον καραντίνα. Όπως διαπιστώθηκε, περίπου 1 στους 4 δεν τηρούσε τα μέτρα.

Η δραματική εξάπλωση του κορονοϊού στα γηροκομεία της Μελβούρνης έχει προκαλέσει το θάνατο 22 ομογενών ενώ πολλοί ακόμη έχουν ασθενήσει.

Πηγή: ΕΡΤ