Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν χθες οι αρχές της Γουϊνέας τη χώρα και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά το τριήμερο βίας που ακολούθησε την ανακοίνωση του αποτελέσματος των πρώτων ελευθερων εκλογών στην πρώην γαλλική αποικία, μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1958.
Ads
Οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί και 200 τραυματίες από τις ταραχές που ξέσπασαν την Δευτέρα, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλφά Κοντέ ονομάστηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την 7η Νοεμβρίου.
Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρέχει στην αστυνομία υπερεξουσίες για να επιβάλει το νόμο και την τάξη και θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου επιλυθεί η νομική διαμάχη για το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατού. “Προς το συμφέρον της τήρησης της ειρήνης, της ηρεμίας και της εθνικής ενότητας, κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία ισχύει αμέσως, έως την τελική επιβεβαίωση του αποτελέσματος από το Ανώτατο Δικαστήριο”, είπε ο Νουχού Τιάμ.
Ο αντίπαλος του Κοντέ, Σελού Νταλάν Ντιαλό, αμφισβητεί το αποτέλεσμα κάνοντας λόγο για μαζική νοθεία και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει την δυνατότητα να αποφανθεί σχετικά με την εγκυρότητά του έως και οκτώ ημέρες μετά την ανακοίνωσή του. Ο Κοντέ κατά την κεντρική εκλογική επιτροπή φέρεται να συγκέντρωσε 52,5% των ψήφων έναντι 47,5% του Ντιαλό.
Η ψηφοφορία είχε στόχο να τερματιστεί η στρατιωτική δικτατορία που διήρκεσε δυο χρόνια μετά το θάνατο του Λανσάνα Κοντέ, που κυβέρνησε με “σιδερένιο χέρι” ως το τέλος. Οι ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στη χώρα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη και άλλων μεταλλευμάτων “ελπίζουν” ότι η διαδικασία θα αποκαταστήσει την “πολιτική σταθερότητα” και θα προσδώσει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα στις συμφωνίες που συνάπτουν.
Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία, αρκετοί από τους υποστηρικτές του Ντιαλό, μέλη της φυλής Πελ, βγήκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν επανειλημμένα με οπαδούς του Κοντέ, που ανήκουν κυρίως στη φυλή Μαλίνκε, και δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας.
Το απόγευμα χθες η κατάσταση ήταν ήρεμη στο Κόνακρι αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν πληροφορίες για πυρά από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας στη Ρατομά, προπύργιο του Ντιαλό. Ο Τιάμ είπε ότι αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού για να ενισχύσουν τους αστυνομικούς.
Σε ανακοινωθέν της, η παναφρικανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων RADDHO σημείωσε πως η βία οφείλεται στις πολιτικές και φυλετικές / κοινοτικές εντάσεις, αλλά επιδεινώθηκε από τον τρόπο που αντέδρασαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.
“Μετρήσαμε δέκα νεκρούς στη χώρα, εκ των οποίων τέσσερις είναι στο νεκροτομείο στο νοσοκομείο Ντονκά [στην πρωτεύουσα] και 215 τραυματίες, εκ των οποίων 36 είναι σε νοσοκομεία”, ανέφερε.
Ο Ντιαλό κατήγγειλε ότι υποστηρικτές του έγιναν στόχος μιας οργανωμένης προσπάθειας καταστολής και ότι έλαβε πληροφορίες για τουλάχιστον 10 νεκρούς εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως είναι πολύ υψηλότερος. “Πολλοί από τους υποστηρικτές μου σκοτώθηκαν, οι αρχές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αλλιώς θ’ αναγκαστούμε να καλέσουμε το λαό να υπερασπιστεί τον εαυτό του”.
Στη Γουινέα οι διαδηλώσεις έχουν κατασταλεί πάρα πολλές φορές με εξαιρετικά αιματηρό τρόπο και οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούνται στενά από διεθνείς οργανώσεις μετά τα επεισόδια με 150 νεκρούς στις κινητοποιήσεις με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 2009. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τα επεισόδια βίας στη Γουινέα, και σημείωσε ότι “δεν έχουν θέση στην δημοκρατική κοινωνία που η Γουινέα οραματίζεται να καταστεί”, δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >