Η βελγική υπηρεσία ασφαλείας (OCAM) ανακοίνωσε την αύξηση του επιπέδου συναγερμού για τρομοκρατική απειλή στις Βρυξέλλες στο επίπεδο 4, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και επικείμενη απειλή». Για «κίνδυνο βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων από ενόπλους» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια, το μετρό, τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία και γενικά κάθε χώρος μεγάλης συνάθροισης. Στρατός περιπολεί στους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας. Επι ποδός πάνω από 1.000 στρατιώτες. Πληροφορίες βελγικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για αναζήτηση τουλάχιστον «δύο τρομοκρατών», ωστόσο τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. 

Ads

«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της βελγικής υπηρεσίας ασφαλείας, η οποία κάνει αναφορά σε μια «σοβαρή και επικείμενη απειλή».

Μετά την απόφαση της OCAM, όλοι οι σταθμοί του μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί, οι μεγάλες συναθροίσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) ακυρώθηκαν, ενώ και χώροι όπως μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι υπάρχει οδηγία να παραμείνουν κλειστοί. Εμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης. «Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό (…) θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο», ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib) το πρωί του Σαββάτου.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου για την αύξηση του επιπέδου συναγερμού δήλωσε πως αυτή η απόφαση ελήφθη λόγω ενός «κινδύνου επιθέσεων από ενόπλους και εκρηκτικές ύλες σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας». Σημειώνεται πως ο Βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.

Ads

Σημειώνεται πως το Σάββατο το πρωί, στην Τουρκία ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός Βέλγου, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος φέρεται ως ύποπτος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για το άτομο που επέλεξε τις τοποθεσίες στην γαλλική πρωτεύουσα για τα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους. 

Διαβάστε επίσης: Μολενμπέκ: Η συνοικία των Βρυξελλών που έγινε το «κάστρο» των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί από την βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σε έναν ύποπτο που είχε συλληφθεί την Πέμπτη στο Βέλγιο. «Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε» εναντίον του προσώπου αυτού «που οδηγήθηκε χθες για ανάκριση στο πλαίσιο της υπόθεσης που αφορά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή», ανέφερε η εισαγγελία. «Κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις και συμμετοχή στις δραστηριότητες μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε.

Όπως είχε επισημάνει η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου μια έρευνα που διεξήχθη την Πέμπτη στη συνοικία Λέκεν των Βρυξελλών κατέληξε σε δύο συλλήψεις. Ένας από τους συλληφθέντες αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κράτηση του δεύτερου παρατάθηκε.

Παράλληλα, η εισαγγελία σημείωσε ότι άφησε ελεύθερο και τον μόνο ύποπτο που κρατούνταν ακόμη από τους επτά ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την Πέμπτη και ανήκαν στο περιβάλλον του Μπιλάλ Χάντφι, έναν από τους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Τα επτά άτομα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια έξι ερευνών που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, και κυρίως στη συνοικία Μόλενμπεκ που θεωρείται βάση του ευρωπαϊκού τζιχαντισμού. Στη συνοικία αυτή ζούσε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ καθώς και οι αδελφοί Μπραχίμ και Σάλαχ Αμπντεσλάμ.