Η μεγαλύτερη ύφεση που πλήττει την Ιαπωνία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, ενώ οι μη υπολογίσιμοι ως άστεγοι στεγάζονται σε άθλια καταλύματα για ένα φθηνότερο ενοίκιο. Στο Τόκυο όλο και περισσότεροι βρίσκουν στέγη στο Capsule Hotel Shinjuku 510, που παρέχει μικροσκοπικές πλαστικές κάψουλες αντί δωματίων.
Όταν το Capsule Hotel Shinjuku 510, άνοιξε περίπου δύο δεκαετίες πριν, η Ιαπωνία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει οικονομικά και το ξενοδοχείο λειτουργούσε ως τόπος διανυκτέρευσης για τους εργαζόμενους που είχαν χάσει το τελευταίο τρένο για το σπίτι τους. Σήμερα όμως, το ξενοδοχείο του οποίου η έκτασή δεν ξεπερνά τα 6,5 πόδια σε πλάτος και τα 5 πόδια σε μήκος, και του οποίου το ύψος δεν χωράει έναν άνθρωπο όρθιο, έχει γίνει το μόνο καταφύγιο για τα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Όταν εισήλθε η κρίση στην Ιαπωνία, το 2009 και η ζήτηση έπεσε, πολλοί από τους απολυμένους, έγιναν άστεγοι, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο. Τόσο σοβαρό είναι το θέμα των αστέγων που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θέσει σε λειτουργία καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ανά τη χώρα, κατά τη διάρκεια των διακοπών για τη Νέα Χρονιά.
Τα χαρακτηριστικά των αστέγων κάθε άλλο παρά τον κοινωνικό αποκλεισμό προμήνυαν. Ο κ.Nakanishi, για παράδειγμα, κάτοικος του Capsule Hotel Shinjuku 510, κατέληξε εκεί μετά από χρόνια εργασίας ως πωλητής, φύλακας, ενώ έχει σπουδάσει οικονομικά και ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος εξ’ου και διαβάζει νομικά εγχειρίδια κάθε μέρα.
Φυσικά, το ενοίκιο είναι ακριβό για ένα ασφυκτικό μέρος σαν και αυτό: 59.000 γεν τον μήνα. Οι κάψουλες δεν έχουν πόρτες, μόνο τζάμια που κατεβαίνουν. Κάθε κάψουλα παραδίνεται μόνο με ένα φως, μία μικρή τηλεόραση, κρεμάστρες, και ένα μαξιλάρι. Αυτό το μήνα, μείωσαν τις τιμές για τους ενοικιαστές που μένουν πάνω από έναν μήνα, μία κατηγορία που τα μέλη της αυξάνονται. Άλλωστε, ύστερα από εκκλήσεις των μακροχρόνιων κατοίκων, η κυβέρνηση παραχώρησε στο ξενοδοχείο ειδική άδεια έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ως μόνιμη κατοικία, όπου μπορούν να δέχονται τις πιθανές επιστολές για δουλειά.
Τα επίσημα στοιχεία αριθμούν περίπου 15.800 ανθρώπους στους δρόμους της Ιαπωνίας, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζουν το λιγότερο 10.000 μόνο στο Τόκυο, χωρίς να υπολογίζονται αυτοί που ζουν σε ξενοδοχεία-κάψουλες. Ο δείκτης φτώχιας αγγίζει το 15,7% και είναι ένας από τους υψηλότερους στις βιομηχανικές χώρες.
Η εικόνα της Ιαπωνίας ως μίας αταξικής κοινωνίας, που προβλήθηκε την δεκαετία του ’70 λόγω της ανάδειξής της ως βιομηχανικής υπερδύναμης, καταρρέει καθώς η κρίση φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις ανισότητες και τις συγκρούσεις.
Πηγή: New York Times
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >