Σε ισχύ τίθεται το νέο Σύνταγμα του Κιργιστάν, καθώς η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα του σχετικού δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη χώρα την Κυριακή. Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν το 91% ψήφισε υπέρ του Συντάγματος για την εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενώ μόλις το 8% κατά.

Ads

Επίσης, το ποσοστό συμμετοχής πλησίασε το 72% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των παρατηρητών. Τα επίσημα αποτελέσματα στην ουσία επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα ανεπίσημα που είχαν παρουσιαστεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το νέο Σύνταγμα αποδυναμώνει σημαντικά τον πρόεδρο προς όφελος του κοινοβουλίου, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια ενός μόνο ατόμου.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη. Στο μεταξύ όμως, η προσωρινή πρόεδρος Roza Otunbayeva έχει να αντιμετωπίσει ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και έντονης ανασφάλειας στο νότιο τμήμα της χώρας. Μόλις και μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο νότο του Κιργιστάν ίσχυε απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία είχε επιβληθεί μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων μεταξύ Κιργιζίων και Ουζμπέκων στα μέσα Ιουνίου.

Ads

Από τις συγκρούσεις συνολικά 264 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Σύμφωνα ωστόσο με τις προσωρινές αρχές, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να φτάνει και τις 2000.