Ο Julian Assange μέσα από το παράθυρο του ειδικού οχήματος που τον μετέφερε στο δικαστήριο την περασμένη Τρίτη

Ads

Εκδικάζεται αυτή την ώρα η έφεση κατά της απόφασης να αφεθεί ο Julian Assange ελεύθερος με εγγύηση. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, την έφεση κατά της αποφυλάκισης του Assange κατέθεσε η ίδια η Βρετανία και όχι η Σουηδία, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη.

Ο ιδρυτής του Wikileaks έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), μεταφερόμενος με βαν από τις φυλακές όπου κρατείται. Ο δικαστής Ντάνκαν Ούσιλι θα αποφασίσει εάν ο 39χρονος Αυστραλός θα αφεθεί ελεύθερος, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση 200.000 λιρών ή αν αντίθετα θα παραμείνει κρατούμενος στη φυλακή, μέχρι να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί ή όχι στη Σουηδία.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αναφερθεί πως η έφεση ασκήθηκε από τη Σουηδία, η εφημερίδα Guardian και το BBC αναφέρουν ότι η προσφυγή έγινε από Βρετανούς εισαγγελείς, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις σουηδικές αρχές. Η Κάριν Ρόσαντερ, εκπρόσωπος Τύπου της Εισαγγελίας της Σουηδίας, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «οι Σουηδοί εισαγγελείς δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις στη Βρετανία. Έτσι, ο χειρισμός της υπόθεσης εναπόκειται αποκλειστικά στις βρετανικές αρχές».

Ads

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης η εισαγγέλας της Σουηδίας, Marianne Ny, εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ενέτεινε τους φόβους για έκδοση του ιδρυτή του Assange στις ΗΠΑ. Η Σουδία δεν δύναται να εκδώσει τον Assange στις ΗΠΑ, ανέφερε η εισαγγελέας, χωρίς τη συναίνεση της Μεγάλης Βρετανίας, της χώρας όπου ο κατηγορούμενος παραδόθηκε.

Ο συνήγορος του Julian Assange δήλωσε σήμερα ότι οι 200.000 λίρες που απαιτούνται για να απελευθερωθεί ο πελάτης του θα να είναι διαθέσιμες εντός της ημέρας. «Έχουμε λάβει εγγυήσεις από τους ανθρώπους που του στάθηκαν σε προηγούμενες περιστάσεις. Όλοι τους έχουν σπεύσει με μεγάλη γενναιοδωρία να προσφέρουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να τον υποστηρίξουν», δήλωσε ο δικηγόρος Mark Stevens, λίγο πριν ο πελάτης του φτάσει στο δικαστήριο.

Ο κ. Stevens εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο Julian Assange θα αφεθεί ελεύθερος, αλλά -όπως τόνισε- «αυτό είναι απόφαση του δικαστή. Τα δικά μας επιχειρήματα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη φορά (σ.σ. την περασμένη Τρίτη) που το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση».

Με το άκουσμα της είδησης, που τελικά αποδείχθηκε αναληθής, ότι η Σουηδία άσκησε έφεση στην απόφαση και ότι θα επιδιώξει την έκδοση του Assange, οι ομάδα των χάκερς Anonymous επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα της εισαγγελίας, aklagare.se, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτή να μην είναι εφικτή για 11 ώρες. Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η Scotland Yard διενεργεί, όπως ανακοίνωσε, έρευνες εδώ και μήνες σχετικά με καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες από την ομάδα αυτή. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως θα διεξάγει έρευνες σχετικά και με τις πρόσφατες επιθέσεις κατά πολυεθνικών εταιριών – όπως αυτές κατά της Visa, MasterCard και PayPal που δεν επέτρεψαν στους χρήστες τους να καταθέτουν οικονομική ενίσχυση για το Wikileaks. Σημειώνεται ότι οι επιθέσεις DDoS, όπως αυτές που δέχτηκαν οι παραπάνω εταιρίες, είναι παράνομες σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο.

Στο μεταξύ, το Wikileaks.org είναι και πάλι σε λειτουργία στην αρχική του διεύθυνση στις ΗΠΑ μετά την αποκατάσταση της υπηρεσίας από την αμερικανική εταιρεία, Dynadot. Υπενθυμίζεται πως το Wikileaks αναγκάστηκε να μετακομίσει την ιστοσελίδα ιστοσελίδα του σε ελβετικό διακομιστή (Wikileaks.ch) νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η εταιρία αποφάσισε να μην του επιτρέψει πλέον να λειτουργεί μέσω αυτής. Παράλληλα, τα mirror sites του Wikileaksπλέον είναι περίπου 2.000, μεταξύ αυτών και εκείνο της Αντιπροεδρείας της Βολιβίας και της γαλλικής εφημερίδαςLiberation. Όσο για τη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει κατά της δίωξης του Wikileaks και του ιδρυτή του, αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 600.000.

Χθες έγινε γνωστό πως η Αεροπορία των ΗΠΑ απέκλεισε την πρόσβαση του δικτύου της σε ιστοσελίδες που αναρτούν τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν μέσω του Wikileaks. Σύμφωνα με τους The New York Times (οι οποίοι πλέον απαγορεύονται στην Αεροπορία των ΗΠΑ), ο Στρατός Ξηράς, το Ναυτικό και οι Ειδικές Δυνάμεις δεν θα κάνουν το ίδιο, καθώς, όπως δήλωσαν, έχουν ήδη λάβει ρητή εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που απαγορεύει την ανάγνωση των ντοκουμέντων χωρίς την διαβάθμιση ασφαλείας που τους επιτρέπεται.

Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι ενώ η ψηφοφορία του κοινού του περιοδικού ΤΙΜΕ, για το Πρόσωπο της Χρονιάς, είχε αναδείξει ως πρώτη επιλογή τον Julian Assange – και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν – τελικά το περιοδικό απονείμει τον τίτλο στον δημιουργό της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Mark Zuckerberg. Ο Zuckerberg ήρθε δέκατος στην ψηφοφορία του κοινού. Όπως έγινε γνωστό, το περιοδικό δεν λαμβάνει την απόφαση από την ψηφοφορία μόνον αλλά ο τελικός λόγος ανήκει στην συντακτική ομάδα του περιοδικού.