Σε εξέγερση εναντίον εκείνων «που θέλουν να κλέψουν» την επανάσταση με τα τανκς κάλεσε τη Δευτέρα η Μουσουλμανική Αδελφότητα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας έξω από τη βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ads

Λίγη ώρα νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα.
 
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ισλαμιστών που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ ο στρατός ανακοίνωσε ότι «ομάδα τρομοκρατών» επιχείρησε να επιτεθεί εναντίον του κτιρίου. Στρατιωτική πηγή περιέγραψε τους επιτιθέμενους ως «ένοπλα στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας».
 
Το σαλαφιστικό κόμμα αλ-Νουρ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τη «σφαγή» των ισλαμιστών διαδηλωτών στο Κάιρο.
 
«Αποφασίσαμε να αποσυρθούμε αμέσως από τις διαπραγματεύσεις απαντώντας στη σφαγή μπροστά από την Ρεπουμπλικανική Φρουρά», δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάντερ Μπακάρ.
 
Το κόμμα αλ-Νουρ, το μεγαλύτερο σαλαφιστικό κόμμα της Αιγύπτου, συμμετέχει στον συνασπισμό που υποστήριξε την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το αλ-Νουρ είχε ήδη διατυπώσει την αντίθεσή του στον διορισμό του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στη θέση του πρωθυπουργού και εκφράζει επιφυλάξεις και για την επιλογή του κεντρο-αριστερού οικονομολόγου Ζιάντ Μπαχάα Ελντίν.
 
Οι σαλαφιστές θεωρούν ότι τα δύο αυτά πρόσωπα δεν συγκεντρώνουν τη συναίνεση και ζητούν την επιλογή ενός προσώπου περισσότερο αποδεκτού από την παράταξη των ισλαμιστών.

Ο Ελ Μπαραντέι, με τη σειρά του, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τα σημερινά αιματηρά γεγονότα έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, κατά τα οποία σκοτώθηκαν 42 άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε τη σημερινή επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στο Κάιρο, χαρακτηρίζοντάς τη «σφαγή» και έκανε έκκληση να ξεκινήσει η διαδικασία προς την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Νταβούτογλου κατήγγειλε την ανατροπή του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό ύστερα από αρκετές ημέρες μαζικών διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησής του και με «στρατιωτικό πραξικόπημα» και την χαρακτήρισε «απαράδεκτη». 
 
Νεκρός στρατιώτης στη χερσόνησο του Σινά
 
Στο μεταξύ, ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σήμερα εναντίον ενός στρατοπέδου στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, σκοτώνοντας έναν στρατιώτη, όπως δήλωσε ένας αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας. Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Ελ Αρίς, όπου ισλαμιστές είχαν προβεί την Παρασκευή σε επίθεση εναντίον της έδρας του κυβερνείου του Βορείου Σινά, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
 
Επίσης την Παρασκευή, πέντε αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί από επίθεση ενόπλων στη χερσόνησο, λίγο μετά το θάνατο ενός στρατιώτη στην ίδια περιοχή της βόρειας Αιγύπτου, στα σύνορα με τη Γάζα και με το Ισραήλ.

Ads