Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ Μπιν Ίσα αλ Χαλίφα ζήτησε σήμερα, μία ημέρα πριν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το Μάρτιο, να ξεκινήσει εθνικός διάλογος από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bna.

Ads

«Ζητώ από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία να καλέσουν σε έναν διάλογο εθνικής συνεννόησης», δήλωσε ο βασιλιάς σε μία ομάδα δημοσιογράφων της χώρας.

Συνέστησε εξάλλου «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστεί ένας σοβαρός διάλογος, διεθνής και χωρίς προαπαιτούμενα», προτείνοντας ο διάλογος να «ξεκινήσει την 1η Ιουλίου».

Αυτή η πρόταση για διάλογο έρχεται την ώρα που η ένταση συνεχίζεται στο Μπαχρέιν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σιίτες, αλλά διοικείται από μία σουνιτική δυναστεία, μετά την καταστολή στα μέσα Μαρτίου των λαϊκών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Ads

Χωρίς να αναφερθεί στη σιιτική αντιπολίτευση ο αλ Χαλίφα κάλεσε «όλες» τις πλευρές να πάρουν μέρος στο διάλογο για να κάνουν προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις και να συμμετάσχουν στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου για την πλήρωση των εδρών του κοινοβουλίου που είναι κενές μετά την παραίτηση των 18 βουλευτών του σιιτικού κόμματος αλ Ουέφακ.

Οι βουλευτές αυτοί παραιτήθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποίησαν κυρίως σιίτες από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.