Ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγια κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να «συναντηθούν άμεσα στη Γάζα ή σε άλλο μέρος» για να αρχίσουν έναν «συνολικό εθνικό διάλογο» ανταποκρινόμενοι στις μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν υπέρ της ενότητας των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ads

«Καλώ τον πρόεδρο Αμπού Μάζεν και τη Φατάχ σε μια άμεση συνάντηση εδώ στη Λωρίδα της Γάζας ή σε οποιοδήποτε μέρος κρίνουμε κατάλληλο, για να αρχίσουμε έναν άμεσο συνολικό εθνικό διάλογο προκειμένου να επιτύχουμε τη συμφιλίωση» δήλωσε ο Χανίγια. Όπως πρόσθεσε η Χαμάς υποστηρίζει «τα αιτήματα των μαζών και τα συνθήματά τους για τη συμφιλίωση και το τέλος του διχασμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεσμεύτηκε για τη «διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως και εκλογών στο Εθνικό Συμβούλιο, το ταχύτερο δυνατό» ανταποκρινόμενος και αυτός στη μαζική διαδήλωση. «Συμφωνώ με τη διεκδίκηση των διαδηλωτών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι ζητούν τέλος του διχασμού, με τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, όπως και εκλογών στο Εθνικό Συμβούλιο το ταχύτερο δυνατό» δήλωσε ο Αμπάς σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών έγιναν στο φόντο της διαδήλωσης δεκάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη υπέρ της ενότητας του παλαιστινιακού λαού με κεντρικό σύνθημα «το τέλος του διχασμού».

Ads