Την επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής στη Λιβύη, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του, αποφάσισαν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, για τις εξελίξεις στην Λιβύη. Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε το συμβούλιο να αναλάβει άμεση δράση, ενώ οι ΗΠΑ με νέες δηλώσεις επαναφέρουν τα σενάρια για στρατιωτική επέμβαση. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τους αντικαθεστωτικούς να έχουν καταλάβει την ανατολική πλευρά της χώρας και πλέον το «κεντρικό πεδίο σύγκρουσης» είναι η πρωτεύουσα της χώρας, η Τρίπολη. Για χιλιάδες νεκρούς κάνει λόγο ο αναπληρωτής πρεσβευτής της λιβυκής αποστολή του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί.Από την πλευρά του, ο Καντάφι κάλεσε τους υποστηρικτές να πολεμήσουν για τη Λιβύη και ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τις αποθήκες όπλων για να εξοπλιστεί όλος ο λαός.
Ο Μουάμαρ Καντάφι, εμφανίστηκε στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης και μίλησε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του. Ο Καντάφι τους κάλεσε «να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη». «Θα πολεμήσουμε αν το θέλουν», τόνισε, «θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε».
«Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό», τόνισε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το «πράσινο λάβαρο» είναι «άχρηστη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969.
«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης», προειδοποίησε ο Καντάφι απευθυνόμενους στους οπαδούς του. «Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο. Μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών», τόνισε. «Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας».
«Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί. Χορέψτε, τραγουδήστε και γιορτάστε στις πλατείες όλη νύχτα», κατέληξε.
Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι χώρες μέλη της ΕΕ ενδέχεται να τεθούν σε ισχύ «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη». Η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, χώρες που διατηρούν στενούς θεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, η Γαλλία ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, από την Αγκυρα όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, κάλεσε τον Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία εκτιμώντας ότι οι βιαιότητες που διαπράττονται από το καθεστώς του κατά των λίβυων πολιτών είναι «απαράδεκτες και οι δράστες τους θα πρέπει να τύχουν έρευνας και τιμωρίας». «Κύριε Καντάφι πρέπει να φύγετε», τόνισε ο Σαρκοζί.
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Νικολά Σαρκοζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και από κοινού απαίτησαν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας» από τις λιβυκές αρχές. Την χρήση βίας καταδίκασε και η Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είναι και ο κύριος σύμμαχος της Λιβύης στη Λατινική Αμερική, τόνισε ότι ο Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπος με «έναν εμφύλιο πόλεμο».
«Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι αντιμετωπίζει ένα εμφύλιο πόλεμο», γράφει στην ιστοσελίδα του ο Ούγκο Τσάβες.«Αποκηρύσσουμε τη βία αλλά πρέπει να αναλύσουμε με αντικειμενικότητα την κατάσταση στη Λιβύη. Είναι σε μια φάση δημιουργίας προϋποθέσεων για να δικαιολογηθεί μια επέμβαση στη χώρα με βασικό στόχο τον σφετερισμό του πετρελαίου της», προσθέτει ο Τσάβες. «Οι δυτικές κυβερνήσεις ζητούν εξηγήσεις και την επιβολή κυρώσεων. Γιατί να μην επιβληθούν κυρώσεις και σ’ αυτούς που βομβαρδίζουν αθώους καθημερινά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι και αυτοί δολοφόνοι», καταλήγει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για την κατάσταση στη Λιβύη. Μεταξύ των πιθανών κυρώσεων που εξετάζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τόσο του ίδιου του Καντάφι όσο και των αξιωματούχων του καθεστώτος του, η επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσης πάνω από τη χώρα. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες σενάρια αναφέρονται ακόμη και σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προτεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε αυτή να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα». «Πρέπει, ήλθε η ώρα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, να αναλάβει δράση», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι ώρες κι οι ημέρες που έρχονται, θα είναι αποφασιστικές για τον λαό της Λιβύης».
Επιπλέον, ο πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί, που σήμερα ανακοίνωσε ότι συμπαρατάσσεται με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει άμεσα με την επιβολή κυρώσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι και άλλων ηγετών της Λιβύης, εκτιμώντας ότι ο Καντάφι θα παλέψει μέχρι το τέλος και δε θα παραδοθεί ζωντανός, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών να σταματήσουν να στέλνουν μισθοφόρους σε βοήθεια του Λίβυου ηγέτη. «Είναι τρελός και ψυχολογικά ανισόρροπος. Θα μείνει, μέχρι τη στιγμή που είτε θα σκοτωθεί είτε θα αυτοκτονήσει», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Τζέϊ Κάρνι τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης τους έναντι του Μουάμαρ Καντάφι, επειδή στη Λιβύη έχει εκδηλωθεί πολλή βία, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης». Επιπλέον, από το Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι «οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διερευνούν, ήδη, για τις περιπτώσεις ωμοτήτων, που διαπράττονται αυτές τις ημέρες» στο πλαίσιο των συγκρούσεων σε πολλές πόλεις της Λιβύης
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον κατά συνέπειαν «θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι οποίες όμως ακόμα δεν θα ανακοινωθούν, επειδή η διατύπωσή τους βρίσκεται, ακόμα, στο τελικό στάδιο». Τέλος, ανακοίνωσε ότι δόθηκε η εντολή «η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, να αναστείλει τη λειτουργία της».
Αντικαθεστωτικοί οι Λίβυοι διπλωμάτες του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου
Τη απόφαση της να συμπαραταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές ανακοίνωσε σήμερα η διπλωματική αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ στη Γενεύη, τονίζοντας ότι σταματάει να υποστηρίζει το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. «Εμείς, στη λιβυκή αποστολή, αποφασίσαμε κατηγορηματικά να εκπροσωπούμε τον λιβυκό λαό και την ελεύθερη βούλησή του. Εμείς εκπροσωπούμε μόνο το λιβυκό λαό», τόνισε ένας από τους διπλωμάτες.
Την ίδια απόφαση πήρε και η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Κάιρο. «Συσπειρωθήκαμε με το λαό μας στη νόμιμη διεκδίκησή του για αλλαγή και εκγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού συστήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η λιβυκή αποστολή στον Αραβικό Σύνδεσμο, καταδικάζοντας «τα αποτρόπαια εγκλήματα (που διαπράχθηκαν) σε βάρος άοπλων πολιτών» στη Λιβύη.
Μαίνονται οι μάχες στην Τρίπολη και άλλες πόλεις
Οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, πιστές στον Καντάφι, διέλυσαν μετά από πολύωρες μάχες, τις περισσότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Τρίπολης. Ωστόσο, κάποιοι ακόμα αντικυβερνητικοί πυρήνες συνεχίζουν να αντιστέκονται.
Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένες περιοχές της Τρίπολης βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. «Ορισμένες περιοχές είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, άλλες, κυρίως αυτές γύρω από το Μπαμπ αλ-Αζίζια, είναι υπό τον έλεγχο των υποστηρικτών του Καντάφι και του στρατού», ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής. Σημειώνεται ότι το Μπαμπ αλ-Αζίζια είναι η περιοχή όπου διαμένει ο Λίβυος ηγέτης.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και σε τρεις πόλεις στην περιοχή των Δυτικών Όρεων, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης. «Όλοι οι άνθρωποι στα Δυτικά Όρη ξεκίνησαν να συστήνουν τοπικές επιτροπές για να αυτοοργανωθούν. Οργανώνουν την ασφάλειά τους και όλες τις υποθέσεις τους αυτόνομα», αναφέρει ένας αυτόπτης μάρτυρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις πόλεις Γιέφρεν, Ζεντέν και Τζάντου.
Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη και ο τερματικός του πετρελαίου που βρίσκεται εκεί έχουν περάσει στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και ότι οι στρατιώτες που αποστάτησαν τους βοηθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο του λιμανιού.
Η πρωτεύουσα Τρίπολη παραμένει παραλυμένη, με τους δρόμους να παραμένουν κυρίως άδειοι. Οι δυνάμεις του καθεστώτος άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς στις συγκρούσεις στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως στα προάστια της Τρίπολης. το Μπεν Άσουρ και Φάσλουμ, σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με «σφοδρά πυρά κατά όλων αυτών που βρίσκονται στο δρόμο». «Οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν αδιακρίτως πυρ κατά των διαδηλωτών. Υπάρχουν νεκροί στους δρόμους του Σουγκ Αλ Τζομάα», δήλωσε κάτοικος της συνοικίας αυτής.
Στη Βεγγάζη, όπου τον έλεγχο έχουν οι διαδηλωτές, οργανώνονται πλέον επιτροπές προκειμένου να επιληφθούν της ασφάλειας, τη δημόσια υγεία, τις προμήθειες φαγητού και την απομάκρυνση των ξένων υπηκόων.
Συγκρούσεις μαίνονται στην πόλη αλ – Ζαουίγια, σημαντικό πετρελαϊκό σταθμό, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, καθώς μονάδες τεθωρακισμένων υπό την διοίκηση του γιου του Καντάφι, Χαμίς έχουν αναπτυχθεί στα ανατολικά, κατά μήκος της ακτής προς την Μισουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα και μεγάλο λιμάνι, το οποίο λέγεται πως έχει περιέλθει στον έλεγχο των διαδηλωτών που έχουν εξοπλιστεί με βαρέα όπλα.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι σοροί των νεκρών από τις συγκρούσεις έχουν μεταφερθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα. «Προσπαθούν να κρύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τα εγκλήματά τους και να καθαρίσουν τους δρόμους. Αλλά μόλις πέσει ο ήλιος, η Τρίπολη γίνεται πόλη – φάντασμα», είπε ένας μάρτυρας. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της λιβυκής αποστολής του ΟΗΕ, Ιμπραήμ Νταμπασί, σε συνέντευξή Τύπου τόνισε ότι οι νεκροί σε όλη τη Λιβύη από τις συγκρούσεις είναι χιλιάδες και όχι εκατοντάδες.
Tripoli Burial Feb 22 from ODOE Community Uploads on Vimeo.
«Το καθεστώς του δικτάτορα ζει τις τελευταίες του στιγμές. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, που φτάνουν στην Τρίπολη και συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, την πλατεία των μαρτύρων. Αυτοί οι άνθρωποι θα νικήσουν, αλλά ο Μουάμαρ Καντάφι έχει στείλει τους τρομοκράτες του απέναντι στους διαδηλωτές», κατέληξε.
Ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα
Αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα βρίσκονται οι κάτοικοι της Λιβύης, ενώ αναμένεται τα πράγματα να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν δεν φτάσουν στην χώρα νέες προμήθειες, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP). Επιπλέον, σύμφωνα με το WFP, περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι, κυρίως άνδρες Τυνήσιοι, έχουν περάσει τα σύνορα από την δυτική Λιβύη προς την Τυνησία με τα πόδια τις τελευταίες ημέρες, όπου οι τυνησιακές αρχές ετοιμάζουν έναν καταυλισμό προσφύγων.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 60,000 Αιγύπτιοι είχαν περάσει από την Λιβύη στην Αίγυπτο στο Σάλουμ μέχρι χθες Πέμπτη, ενώ ακόμη περισσότεροι αναμένεται να περάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αιγύπτιοι εργάζονται στην Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι περίπου 3.600 ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τη Λιβύη, ενώ επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία επαφή με τη λιβυκή αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >