Σε εφαρμογή έθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση. Στις νέες κυρώσεις περιλαμβάνονται περιορισμοί στη χρηματοδότηση ορισμένων κρατικών ρωσικών εταιρειών και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων κορυφαίων Ρώσων πολιτικών. Πάντως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε πετρελαιϊκές εταιρείες, αλλά σε αμυντικές.

Ads

Οι κυρώσεις δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, και αριθμό ηγετών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στον Σεργκέι Τσεμέζοφ, ο οποίος περιγράφεται ως στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν από τότε που ήταν πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία. Είναι πρόεδρος της Rostec, ενός κορυφαίου αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου στον οποίο ανήκει ο προμηθευτής όπλων Rosoboronexport καθώς και μια εταιρεία η οποία σχεδιάζει να οικοδομήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Κριμαία.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν ακόμη στις αμυντικές εταιρείες OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation και Uralvagonzavod. 

Ads

Κυρώσεις ανακοίνωσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες θα επηρεάσουν τους κλάδους του πετρελαίου και της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση ρωσικών τραπεζών στην αμερικανική αγορά ομολόγων και μετοχών. Τα μέτρα σκοπεύουν να πλήξουν τη ρευστότητα έξι ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και η Sberbank, η μεγάλυτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες, αλλά και οι αμερικανικές εταιρείες, δεν θα μπορούν να αγοράζουν ομόλογά τους διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών. Οι κυρώσεις πλήττουν και τις εταιρείες Transneft και Rostec, οι οποίες ανήκουν στο χώρο της ενέργειας.

Ρωσία: Οι κυρώσεις υπονομεύουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Προειδοποίηση προς τη Δύση πως η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας εκ νέου τους δυτικούς πως χρησιμοποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία για να δώσουν νέα ζωή στο NATO, ενώ κατήγγειλε συγκεκριμένα τις ΗΠΑ πως επιχειρούν να εξασφαλίσουν κράτη-δορυφόρους στη ρωσική περιφέρεια.

Αναφερόμενος δε ειρωνικά στην απόφαση της Ε.Ε. να επεκτείνει τη λίστα των ρώσων αξιωματούχων που απαγορεύεται να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Πούτιν σχολίασε πως αυτό είναι στο συμφέρον της Ρωσίας, καθώς οι «στόχοι» θα έχουν περισσότερο χρόνο να ασχολούνται με τους πολίτες.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν οικονομικά αντίποινα σε βάρος της Δύσης, τονίζοντας πως θα δώσει την έγκρισή του μόνο σε περίπτωση που οι ρωσικές κυρώσεις θα ωφελήσουν τους ρώσους καταναλωτές και την οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία με την ενίσχυση των κυρώσεών της κατά της Μόσχας. «Το να λαμβάνει κανείς μια τέτοια απόφαση αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία σταθεροποιείται, σημαίνει ότι επιλέγει την οδό της υπονόμευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο ρωσικό κρατικό κανάλι Russia 1. Η Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της, θα αντιδράσει στις κυρώσεις «ήρεμα, ανάλογα και στη βάση της προστασίας των συμφερόντων της».

Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον των κυρώσεων προειδοποίησε ότι θα προσφύγει η Ρωσία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της χώρας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ. «Ο τελευταίος γύρος των κυρώσεων μας δίνει αφορμή να προσφύγουμε στον ΠΟΕ. Και θα προσφύγουμε» είπε ο Ρώσος υπουργός από τις Βρυξέλλες.