Ενώπιον δικαστηρίου βρέθηκαν την Τρίτη στο Μπαχρέιν 22 άνθρωποι για τη συμμετοχή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο στη χώρα, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Ads

Ομάδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι δικάζονται, σε μία κίνηση εκδίκησης, όπως την χαρακτηρίζουν, της βασιλικής σουνιτικής οικογένειας του Μπαχρέιν μετά την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Μάρτιο στις οποίες πήρε μέρος κυρίως ο σιιτικός πληθυσμός της χώρας, που αποτελεί και την πλειοψηφία στη χώρα.

Η κυβέρνηση απαντά ότι δικάζονται πολύ λιγότεροι απ’ όσους εκτιμά η αντιπολίτευση και ότι ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις χιλιάδες των ανθρώπων που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αρχές προσάγουν στη δικαιοσύνη μόνο όσους είναι ύποπτοι ότι διέπραξαν κάποιο έγκλημα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA μετέδωσε ότι στα στρατοδικεία διεξάγονται 52 δίκες, ενώ οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους δικάζονται σε δεύτερο βαθμό. Από αυτούς οι 22 νέοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διασπορά φωτογραφιών με στόχο να πλήξουν τη φήμη της χώρας, για κατοχή σπαθιών και έκκληση για αλλαγή καθεστώτος.

Ads

Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ήρε την προηγούμενη εβδομάδα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο και ζήτησε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου τον επόμενο μήνα για το σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων, όμως η ένταση υποβόσκει καθώς καθημερινά ξεσπούν μικρές διαδηλώσεις σε σιιτικές γειτονιές.

Σύμφωνα με ακτιβιστές η πολυτεχνική σχολή του Μπαχρέιν απέβαλε περίπου 47 φοιτητές εξαιτίας των πολιτικών σχολίων που έκαναν στο Twitter ή το Facebook.

Το μεγαλύτερο σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ουέφακ, ανακοίνωσε από τη μεριά του ότι οι δίκες και οι αποβολές των φοιτητών έρχονται σε αντίθεση με την έκκληση της κυβέρνησης για εθνικό διάλογο. «Το Ουέφακ πιστεύει ότι αυτές οι πρακτικές και οι καταχρήσεις (…) από τις αρχές του Μπαχρέιν έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη έκκλησή του για διάλογο και τις θεωρεί προκλητικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.