Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγαν δικηγόροι-αντιπρόσωποι των θυμάτων του ισραηλινού ρεσάλτο κατά του «Στόλου της Ελευθερίας», ζητώντας τη δίωξη των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στον εισαγγελέα του ΔΠΔ Λουίς Μορένο Οκάμπο κατατέθηκε φάκελος με αποδεικτικά στοιχεία και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες. Το γραφείο του εισαγγελέα θα πραγματοποιήσει μια αρχική έρευνα για να αποφασισθεί τελικά αν θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη έρευνα για την υπόθεση.

Ads

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί το μοναδικό ανεξάρτητο, μόνιμο δικαστήριο με δικαιοδοσία εκδίκασης υποθέσεων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Το Ισραήλ και η Τουρκία δεν αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης, ωστόσο, οι δικηγόροι επιμένουν πως το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη δικαιοδοσία του. «Εάν υπάρχουν εγκλήματα πολέμου, υπάρχει δικαιοδοσία του ΔΠΔ» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Μετά την παράδοση του φακέλου στον εισαγγελέα, ο Ugur Sevgili, ένας εκ των δικηγόρων δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «θεωρούμε ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το γραφείο του εισαγγελέα έχει υποχρέωση να ασκήσει δίωξη. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην ατιμωρησία. Θέλουμε να επανέλθει η δικαιοσύνη για τους ανθρώπους της Παλαιστίνης».

Σύμφωνα με τον Sevgili, ο φάκελος που παραδόθηκε στον εισαγγελέα περιλάμβανε αποδεικτικά στοιχεία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας με τη μορφή βίντεο, φωτογραφιών, ευρήματα από επιτόπιες έρευνες, αλλά και την πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ που καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό. Ο φάκελος συντάχθηκε με τη βοήθεια διακεκριμένων νομικών του Διεθνούς Δικαίου.

Ads

Η απόφαση του εισαγγελέα για το αν θα διενεργηθεί τελικά μια πλήρης έρευνα για την υπόθεση αναμένεται σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Στις 31 Μαΐου, Ισραηλινοί κομάντος εισέβαλαν σε ένα στόλο αποτελούμενο από 6 πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Εννιά Τούρκοι ακτιβιστές δολοφονήθηκαν, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.