Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, με τον νέο επικεφαλής της να ζητά από τους τους επενδυτές λιγότερο από 100 ημέρες για να εφαρμόσει στρατηγική ανάκαμψης. 

Ads

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας αυξήθηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009, όταν οι μετοχές είχαν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. Την Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η τράπεζα έχει «ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα» και είπε στους υπαλλήλους ότι θα τους ενημερώνει τακτικά έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Koerner, ο οποίος διορίστηκε CEO στα τέλη Ιουλίου και φαίνεται ότι ολοκληρώνει επί του παρόντος σχεδιασμόγια την τράπεζα που είναι πιθανό να περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές και ενδεχομένως χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση, τις προσπάθειες ανάπτυξης και τυχόν έκτακτους παράγοντες.

Ads

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μειώθηκε σε περίπου 10 δισ. ελβετικά φράγκα, πράγμα που σημαίνει ότι μια αύξηση κεφαλαίου θα πλήξει τους μακροχρόνιους επενδυτές στην τράπεζα. Η αξία της εξακολουθούσε να υπερβαίνει τα 30 δισεκατομμύρια φράγκα τον Μάρτιο του 2021.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το Bloomberg τιμή του 5ετούς CDS της τράπεζας, στις περίπου 250 μονάδες βάσης έχει εκτιναχθεί από περίπου 55 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους και είναι κοντά στο υψηλό όλων των εποχών.

Οι αναλυτές της KBW σημειώνουν, επίσης, ότι η κρίση στην Credit Suisse θυμίζει την κρίση εμπιστοσύνης που συγκλόνισε την Deutsche Bank πριν από έξι χρόνια. Τότε, η Deutsche Bank είδε τα CDS της να εκτινάσσονται, έχασε πελάτες ενώ υποβαθμίστηκε και η πιστοληπτική της αξιολόγηση.