Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η εδώ και δυο μήνες αποκλεισμένη από τα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι, Μισράτα. Εκπρόσωπος των ανταρτών δήλωσε την Κυριακή ότι τα εφόδια σε νερό, τρόφιμα, ιατρικά εφόδια αλλά και σε καύσιμα αρκούν το πολύ για ένα μήνα ακόμα. Όπως επεσήμανε, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες έφθαναν δια μέσου θαλάσσης φορτία με προμήθειες από δύο έως πέντε φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια όμως οι σφοδρές επιθέσεις και οι σχεδόν καθημερινές μάχες με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο του λιμανιού, ελαχιστοποίησαν και κατόπιν διέκοψαν εντελώς τις αποστολές των πλοίων με τις απαραίτητες προμήθειες.

Ads

«Η πόλη διαθέτει τις απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα και πόσιμο νερό για ένα μήνα ακόμα, η περίπου για τόσο, πριν να χρειαστεί πραγματικά να εκπέμψει σήμα ανθρωπιστικού κινδύνου, αλλά όλα τελικά εξαρτώνται από κατά πόσο θα μπορούν να επαναπροσεγγίζουν τα πλοία με τα εφόδια» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

«Αν αυτές οι εσκεμμένες καθημερινές επιθέσεις κατά του λιμανιού της πόλης συνεχιστούν, χωρίς να γίνει κάτι για να απαλλαγούμε από την απειλή τους, τότε θα βρεθούμε σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση, καθώς τόσο οι προμήθειες σε τρόφιμα, όσο και τα αποθέματα σε πόσιμο νερό, μειώνονται καθημερινά ανησυχητικά» υπογράμμισε.

Η Μιζουράτα τελεί εδώ και δύο μήνες υπό στενή πολιορκία από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Οι αντάρτες που κατάφεραν να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους καθεστωτικούς, κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει ότι πρέπει για να εμποδίσει τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. «Αυτό που μένει ανεξήγητο είναι το πως οι δυνάμεις του Καντάφι αφήνονται να έχουν στη διάθεση τους βαρύ πυροβολικό που το στρέφουν κατά των εξεγερμένων». Απηύθυνε κάλεσμα στο ΝΑΤΟ, να αλλάξει την τακτική του προσαρμόζοντας την στις νέες μεθόδους που χρησιμοποιεί το καθεστώς, αλλά και να αυξήσει τα επίπεδα της συμμετοχής του στη μάχη κατά του καθεστώτος.

Ads

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Προχθές οι καθεστωτικές δυνάμεις βομβάρδισαν δεξαμενές καυσίμων στην πόλη, ενώ εντατικοποίησαν τις επιθέσεις του κατά του λιμανιού. Σκληρή µάχη ανάµεσα σε καθεστωτικούς και αντικαθεστωτικούς δόθηκε χθες και για το αεροδρόµιο της πόλης.