Το τουρκικό νόμισμα, που συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ πίσω από την άλλη, κατέρρευσε για ακόμη μια φορά χθες Τρίτη, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1, βυθίζοντας λίγο ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση που βιώνει.

Ads

Το μεσημέρι της Τρίτης, η νέα τουρκική λίρα βρισκόταν στα τάρταρα, έχανε 15% και η ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο 13,45:1. Έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου 2018.

Η πολλοστή κατακρήμνισή της καταγράφηκε την επομένη της διαβεβαίωσης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η χώρα δεν θα αλλάξει νομισματική πολιτική, θα συνεχίσει να «αντιστέκεται στις πιέσεις» εκείνων που πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων.

Το βράδυ της Δευτέρας, εξερχόμενος από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο αρχηγός του κράτους έφθασε στο σημείο να καταγγείλει «συνωμοσία» εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

Ads

«Βλέπουμε καθαρά το παιγνίδι ορισμένων με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με τα νομίσματα, με τα επιτόκια, με τις αυξήσεις τιμών», πέταξε.

Η τοποθέτησή του αυτή το δίχως άλλο συνέβαλε στην κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος μερικές ώρες αργότερα. Εξέλιξη που καταγράφηκε ενώ ήδη, για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το κόστος ζωής είναι αβάσταχτο. Ορισμένοι προσπαθούν να αποταμιεύσουν ποσά σε χρυσό, καθώς ο πληθωρισμός έχει φθάσει -επισήμως- σχεδόν στο 20% από την αρχή της χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά τον τούρκο μισθωτό, ο καθαρός κατώτερος μισθός συρρικνώθηκε από τα 380 δολάρια (σχεδόν 338 ευρώ) τον Ιανουάριο, στα 224 δολάρια (199 ευρώ) χθες στην ισοτιμία της ημέρας.

Την περασμένη Πέμπτη, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε ξανά το κατευθυντήριο επιτόκιό της -για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερους από δυο μήνες-, από το 16% στο 15%, όπως αξίωνε ο τούρκος πρόεδρος, που εκφράζει πάντα την εχθρότητά του στα υψηλά επιτόκια, κατ’ αυτόν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, άποψη που δεν συνάδει ακριβώς με την τρέχουσα οικονομική ορθοδοξία.

Ο αναβρασμός στην τουρκική κοινωνία αντικατοπτρίζεται από το γεγονός πως σε κάποιες περιοχές της χώρας πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση. Στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στήθηκε αστυνομικό οδόφραγμα. Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Πλέον, οι πολίτες στην Τουρκία θα αγοράζουν με δελτίο τα βασικά αγαθά, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις. Στα σουπερμάρκετ ήδη τοποθετήθηκαν ετικέτες που ενημερώνουν τον καταναλωτή ότι μπορεί να αγοράζει ως 5 λίτρα λάδι και αλεύρι.

Όπως υπογράμμισε στο Open η ανταποκρίτρια Μαρία Ζαχαράκη, πολύ μεγάλοι όμιλοι και βιομηχανίες της χώρας αναστέλλουν την οικονομική τους δραστηριότητα στη χώρα.

Βουτιά σχεδόν 9% έκανε σήμερα η τουρκική λίρα. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βυθίστηκε στο επίπεδο των 12,49 λιρών ανά δολάρια μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Έχει χάσει το 40% της αξίας της φέτος, με την πτώση της από την αρχή της περασμένης εβδομάδας να φθάνει το 20%.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων και δεσμεύτηκε ότι θα κερδίσει «τον πόλεμο της οικονομικής ανεξαρτησίας» παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για να αλλάξει πορεία.

Ο Ερντογάν έχει ασκήσει πίεση στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που αποσκοπεί, όπως λέει, στην ενίσχυση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει σχεδόν το 20% και η υποτίμηση του νομίσματος επιταχύνεται, διαβρώνοντας πολύ τα εισοδήματα των Τούρκων.