Σε απόσταση αναπνοής από μία ακόμη στάση πληρωμών βρίσκεται η Αργεντινή, καθώς αυτή τη φορά απειλείται από μια «τεχνική» πτώχευση επιβεβλημένη από εξωτερικούς παράγοντες. Μένουν μόλις τρεις ημέρες μέχρι την 31η Ιουλίου, όταν λήγει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των ομολόγων της. Ωστόσο οι επαφές του Μπουένος Άιρες με τα κερδοσκοπικά funds τα οποία κέρδισαν δικαστικά το δικαίωμα να εισπράξουν χωρίς «κούρεμα» τα χρήματά τους δεν έχουν αποφέρει καρπούς. 

Ads

Τα εν λόγω hedge funds δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010, που ακολούθησαν την χρεοκοπία του 2002.

Τα δύο μέρη συναντήθηκαν παρουσία διαμεσολαβητή που έχει επιλέξει η αμερικανική Δικαιοσύνη την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, όμως δεν κατέληξαν σε συμφωνίνα.

Η Αργεντινή χαρακτηρίζει τα hedge funds «αρπακτικά». Από την άλλη, τα hedge funds, που αντιπροσωπεύουν το 1% των πιστωτών της χώρας και το 1/8 όσων δεν δέχθηκαν «κούρεμα» των ομολόγων τους, υποστηρίζουν πως το Μπουένος Αϊρες δεν δείχνει πραγματική διάθεση για διαπραγμάτευση.

Ads

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν, όμως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και το ενδεχόμενο μιας τεχνικής χρεοκοπίας δείχνει όλο και πιο πιθανό.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει ότι η Αργεντινή οφείλει να εξοφλήσει τους «απρόθυμους» ή αλλιώς «γύπες» παράλληλα με τις πληρωμές που καταβάλλει προς τους κατόχους του αναδιαρθρωμένου χρέους της.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Μπουένος Άιρες να καταβάλει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους «απρόθυμους» (τα κερδοσκοπικά funds που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα»), εκ των οποίων τα 1.33 δις. σε κεφάλαιο και τα 170 εκατ. σε τόκους.  Η Αργεντινή προσπάθησε να καταβάλει το οφειλόμενο «κουπόνι» μόνο στους δανειστές που συμμετείχαν οικειοθελώς στα «κουρέματα», όμως δικαστήριο της Νέας Υόρκης «πάγωσε» την πληρωμή, σημειώνοντας ότι το Μπουένος Άιρες είναι υποχρεωμένο να πληρώσει ταυτόχρονα και τις δύο ομάδες πιστωτών. Η μη αποπληρωμή σηματοδοτεί μετά από μια περίοδο χάριτος 30 ημερών την τεχνική χρεοκοπία.

Η Αργεντινή από την πλευρά της διαμηνύει ότι αν καταβάλει στους «γύπες» το σύνολο των οφειλομένων (1,33 δισ. δολάρια), τότε και οι υπόλοιποι πιστωτές της θα διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση.

Πριν από λίγες μέρες η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει για έναν απλό λόγο:  «Χρεοκοποούν όσοι δεν πληρώνουν. Και εμείς πληρώσαμε. Θα πρέπει να λοιπόν να βρουν έναν καινούργιο όρο που να αναφέρεται σε αυτούς που πλήρωσαν, σε κάποιους άλλους που μπλόκαραν αυτά τα χρήματα από το να φτάσουν στους τρίτους, που δέχθηκαν το κούρεμα».