Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γερμανία, καθώς μετά τους υπαλλήλους των αεροδρομίων, αγρότες, οδηγοί φορτηγών, μηχανοδηγοί στα τρένα, αλλά και οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς και νοσοκομεία βρίσκονται «επί ποδός πολέμου».

Ads

Την Πέμπτη, περισσότερες από 1.100 πτήσεις ακυρώθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με καθυστερήσεις, λόγω της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας του προσωπικού ασφαλείας. Μόνο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης που λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός και για άλλες πτήσεις ακυρώθηκαν 310 από τις 1120 πτήσεις. Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων υπάρχουν και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας. Από την απεργία επλήγησαν πάνω από 200.000 επιβάτες.

Για αύριο Παρασκευή έχουν εξαγγελθεί προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλα σχεδόν τα ομόσπονδα κρατίδια, πλην Βαυαρίας.

Στις απεργίες καλεί το συνδικάτο Ver.di που εκπροσωπεί τους απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στα Ομόσπονδα κρατίδια, αλλά και τους δήμους (έχουν την ευθύνη για νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κλπ.)

Ads

Κοινό αίτημα αποτελεί η αύξηση αποδοχών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Ver.di Φρανκ Βερνέκε μιλάει για «καταστροφικές» συνθήκες εργασίας και κατηγορεί την εργοδοτική πλευρά ότι δεν δείχνει καμία ανταπόκριση.

Ταυτόχρονα προειδοποιητική απεργία κάνουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό με επιπτώσεις ήδη σε πανεπιστημιακές κλινικές σε όλη τη χώρα αυτή την εβδομάδα.

Πέρα πάντως από τα κλαδικά αιτήματα, έχουν ως κοινό παρονομαστή την ακρίβεια, τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού της περασμένης διετίας, που μπορεί να έπεσε, τον περασμένο μήνα κάτω από 3% , αλλά τα συνδικάτα πρέπει να καλύψουν τις απώλειες.